Збереження робочих місць мобілізованих — під захистом закону

До лав Збройних Сил України, відповідно до Указу виконуючого обов’язки Президента України Олександра Турчинова про часткову мобілізацію (від 17 березня цього року), загалом вже призвано близько 19 тисяч осіб. Таку цифру днями називали вітчизняні інформагентства. Значна частина мобілізованих — офіційно працевлаштовані. І нині їх ледь не у першу чергу турбує питання збереження місця роботи, оскільки є побоювання, що роботодавець за час, доки вони проходять військову службу, може підшукати заміну.
На захист цивільних, які тимчасово стали військовослужбовцями, прийшов Закон України №1169-VII від 27 березня «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації».
Спираючись на цей закон, у Новоград-Волинсько-Червоноармійському об’єднаному міському військовому комісаріаті підготували звернення до керівників та працівників кадрової служби підприємств, установ і організацій міста Новограда-Волинського і вищезгаданих районів:
«У зв’язку із невизначеною ситуацією, яка останнім часом склалася між роботодавцями та громадянами, які проходять військову службу в Збройних Силах України за призовом під час мобілізації, звертаємо вашу увагу, що, відповідно до Закону України від 27.03.2014 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення проведення мобілізації», який набрав чинності 01.04.2014 р., зокрема, згідно з вимогами статті 39 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу», за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємствах, установах, організаціях, незалежно від підпорядкування та форм власності. Тобто, не збереження місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати роботодавцями для військовозобов’язаних, призваних на військову службу, є грубим порушенням вказаних законів України».
Військовий комісар Новоград-Волинсько-Червоноармійського ОМВК С.В.Канюка повідомляє, що на сьогодні військкоматом призвано під час мобілізації 70% військовозобов’язаних від необхідної кількості. Нині триває підготовка до проведення призову в інші військові частини. З цією метою, на виконання Указу в.о. Президента України, військкомат розгорнуто до штату воєнного часу.
Олег БРЮХАНОВ