Чи зобов’язані приватні підприємці здавати податкову звітність в електронному вигляді?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Звертається до вас група приватних підприємців з надання послуг таксі, в яких немає найманих працівників. Ми є підприємцями ІІІ групи та звітували в паперовій формі. В 2014 році нам пояснили, що ми зобов’язані звітуватись в електронній формі. При цьому, у багатьох із нас немає такої можливості, оскільки відсутній комп’ютер та необхідні навики. Просимо надати роз’яснення, чи є така звітність обов’язковою.
КОВАЛЬЧУК, ГОНЧАРУК, ОПАНАСЮК, ПЕЛЕШОК, м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дане питання турбує багатьох підприємців, і тому з даного приводу ваші колеги неодноразово звертались до Міністерства доходів і зборів України. У зв’язку з цим, фіскальний орган сам надав пояснення у своєму листі від 27.04.2013 р. №1700/6/99-99-18-06-05-15 щодо подання податкової звітності в електронному вигляді.
Статтею 5 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» визначено, що електронний документ — це документ, інформацію в якому зафіксовано у вигляді електронних даних, включаючи обов’язкові реквізити документа.
Відповідно до п.48.3 ст.48 Податкового кодексу України, податкова декларація повинна містити обов’язкові реквізити, зокрема підписи посадових осіб платника податку, засвідчені печаткою платника податку.
Електронний підпис є обов’язковим реквізитом електронного документа, який використовується для ідентифікації автора та/або підписувача електронного документа іншими суб’єктами електронного документообігу.
Отже, створення податкового документа в електронному вигляді здійснюється відповідно до затвердженого формату (стандарту) за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення з обов’язковим накладанням електронного цифрового підпису посадових осіб платника податків.
Згідно з п.49.3 ст.49 Податкового кодексу України, податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено цим Кодексом, в один із таких способів:

  1. особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

  2. відправляється поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

  3. засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.


Обов’язковість подання податкової звітності до органу державної податкової служби винятково в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, запроваджено лише для платників податків, які належать до великих та середніх підприємств (п.49.4 ст.49 Податкового кодексу України). Усі інші платники можуть надсилати звітність в електронній формі за власним бажанням.
Згідно з частиною третьою ст. 55 Господарського кодексу України, суб’єкти господарювання, залежно від кількості працюючих та доходів від будь-якої діяльності за рік, можуть належати до суб’єктів малого, середнього або великого підприємництва.
До суб’єктів малого підприємництва належать юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 млн. євро, визначену за середньорічним курсом Нацбанку України.
Враховуючи зазначене, подання податкової звітності в електронному вигляді до територіальних органів Міністерства доходів і зборів України не є обов’язковим для платників податків, які належать до малих підприємств.
Змін до п.49.3 ст.49 Податкового кодексу України, який регулює порядок подання звітності, на даний момент не вносилось, і вона є діючою у вищезазначеній редакції.