Довідка щодо змін до законів України стосовно забезпечення проведення заходів часткової мобілізації

Відповідно до доручення виконуючого обов’язки Президента України, Генеральним штабом Збройних Сил України визначено перелік законодавчих та нормативно-правових актів, в які необхідно внести зміни для забезпечення вчасного та гарантованого проведення заходів часткової мобілізації в державі, захисту прав громадян України, які призвані на військову службу під час мобілізації.
І. За підсумками вивчення проблемних питань, які виникали під час проведення часткової мобілізації, запитань та побажань військовозобов’язаних, добровольців, які призиваються на військову службу під час мобілізації, в терміновому порядку відпрацьовано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації», який прийнято на засіданні Верховної Ради України 27.03.14 №1169-VІІ.
Відповідні зміни внесені у Закони України:
«Про військовий обов’язок та військову службу»;
«Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ»;
«Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;
«Про державну таємницю»; «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»;
Кодексу Законів України про працю.
Правовими нормами, які прописані в Законі, передбачено наступне.
1. Військова служба за призовом під час мобілізації визначена як новий окремий вид служби, що дозволяє:
— виплачувати громадянам, призваним під час мобілізації, грошове забезпечення в повному обсязі, з урахуванням всіх надбавок та премій, на рівні військовослужбовців контрактної служби (відповідно до посад та військових звань), а не на рівні військовослужбовців строкової служби, як передбачалося раніше;
Довідково. Визначено коефіцієнти збільшення грошового забезпечення військовослужбовцям в особливий період за виконання окремих завдань, зокрема за знищення техніки противника, та розміри виплати додаткової винагороди від 1 до 5 мінімальних заробітних плат (від 1200 до 6000 грн.).
— поширити на них весь комплекс гарантій соціального і правового захисту, встановлених законодавством для військовослужбовців.
Довідково. Час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.
Держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне (продовольче, речове), грошове забезпечення (компенсацією за піднайом жилого приміщення), охорону здоров’я та безоплатне лікування.
Держава забезпечує соціальну та професійну адаптацію військовослужбовців, які звільняються з військової служби.
2. Граничний вік перебування в запасі рядового, сержантського та старшинського складу збільшений до 50 років, молодшим офіцерам — до 55 років, що дозволяє виконати конституційний обов’язок щодо захисту Батьківщини добровольцям, в першу чергу тим, хто має досвід участі у бойових діях, миротворчих операціях, та здатні надати вагому допомогу військовим частинам в якості інструкторів. Крім того, збільшений граничний вік перебування у запасі військовозобов’язаним-жінкам — до 50 років.
Довідково. Добровольцям надана можливість звертатися до найближчого військового комісаріату та бути направленими до тієї військової частини, де вони бажають проходити службу.
4. За всіма громадянами, які призвані під час мобілізації на військову службу, гарантовано зберігаються місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності. Одночасно вони отримують грошове забезпечення як військовослужбовці.
5. Громадянам, які призвані на військову службу під час мобілізації, нараховується одноразова грошова допомога, яка буде виплачуватися на день демобілізації.
6. Врегульовано питання щодо збереження права на підприємницьку діяльність для приватних підприємців при їх призові ж військову службу під час мобілізації. При цьому, державна реєстрацій підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців не припиняється.
7. Не припиняється виплата пенсій пенсіонерам, у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період на час такої служби.
8. Не допущено зменшення розміру пенсій офіцерам запасу, які призвані під час мобілізації.
При демобілізації цим офіцерам пенсія буде збільшена з урахуванням нових посад, військових звань та додаткової вислуги років.
Якщо ж новий розмір пенсії у офіцерів буде нижчим за розмір, який вони отримували в мирний час, виплата їм пенсії здійснюється у раніше встановленому розмірі.
Разом з тим завершена підготовка наступного проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації» (№4785 від 28.04.2014 р.), який 06.05.2014 р.
прийнятий за основу на пленарному засіданні Верховної Ради України та найближчим час передбачається до розгляду.
Відповідні зміни вносяться до:

  • Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»; Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»;

  • Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»;

  • Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»;

  • Закону України «Про вищу освіту»;

  • Кодексу України про адміністративні правопорушення;

  • Закону України «Про здійснення державних закупівель»;

  • Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».


Правовими нормами, які прописані в законопроекті, передбачено наступне.

  1. Поширення дії Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації» від 27.03.14 №1169-VІІ щодо норм соціального захисту на всіх осіб, які були призвані на військову службу під час мобілізації після набрання ним чинності, зокрема тих, що були призвані на військову службу з 18.03.2014 по 01.04.2014 р.р.

  2. Надання військовослужбовцям, після проходження військової служби за призовом під час мобілізації, переважного права залишиться на військовій службі на попередній або за їх згодою на іншій, не нижчій, ніж попередня, посаді.

  3. Врегулювання питання щодо виплат соціальної допомоги військовослужбовцям-жінкам, які були звільнені під час мобілізації.

  4. Звільнення від нарахування штрафних санкцій військовослужбовців, а також військовозобов’язаних, які призвані під час мобілізації на військову службу, з боку підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також фізичних осіб у зв’язку з несвоєчасною оплатою фінансових зобов’язань (кредитів, іпотек тощо) на особливий період.

  5. Врегулювання питання щодо поновлення студентів у відповідному вищому навчальному закладі після демобілізації та продовження їх безоплатного навчання, на той термін, що залишився до кінця чергового періоду навчання і був завчасно оплачений ними до призову.

  6. Граничний вік перебування в запасі для всіх категорій офіцерського складу (крім військовослужбовців вищого офіцерського складу), рядового, сержантського та старшинського складу збільшений до 60 років, що дозволяє виконати конституційний обов’язок щодо захисту Батьківщини добровольцям, в першу чергу тим, хто має досвід участі у бойових діях, миротворчих операціях, та здатні надати вагому допомогу військовим частинам в якості інструкторів.

  7. Врегулювання питань, пов’язаних з правовою основою та механізмом безоплатного залучення транспортних засобів під час мобілізації, якщо не введений правовий режим воєнного чи надзвичайного стану, у юридичних та фізичних осіб на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації з наступною компенсацією шкоди, яка завдана транспортним засобам внаслідок їх залучення під час мобілізації.

  8. Громадянам України надається можливість добровільно укладати контракт на проходження військової служби в особливий період (на особливий період, але не менше одного місяця) з подальшим залишенням на військовій службі і в мирний час.

  9. Визначення порядку виплат працівникам, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, середнього заробітку за рахунок коштів Державного бюджету України.

  10. Надання права командирам військових частин надавати військовослужбовцям відпустки за сімейними обставинами в особливий період.

  11. Звільнення від відповідальності за корупційні правопорушення військовослужбовців служби за призовом під час мобілізації, на особливий період по відношенню до їх підприємницької діяльності.

  12. Скорочення термінів прийняття громадян на військову службу за контрактом в особливий період шляхом спрощення процедур проведення спеціальних перевірок.

  13. Визначення порядку проходження військової служби для громадян, призваних на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

  14. Розширення переліку підстав для звільнення військовослужбовців з військової служби за етапами особливого періоду.

  15. Призупинення на час особливого періоду дії нормативно-правових актів щодо скорочення чисельності, обмеження комплектування або фінансування Збройних Сил України, інших військових формувань чи правоохоронних органів спеціального призначення.

  16. Встановлення обов’язку підприємствам щодо постановки транспортних засобів на військовий облік.

  17. Залишення на зборах військовозобов’язаних та резервістів у разі оголошення мобілізації.

  18. Визначення Міністерством оборони України особливостей проходження медичного обстеження військовозобов’язаних, резервістів під час мобілізації.

  19. Встановлення структури військового резерву людських ресурсів Кабінетом Міністрів України.

  20. Звільнення від призову на строкову військову службу громадян України, які виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом двох контрактів.

  21. Продовження терміну перебування на військовій службі за призовом під час мобілізації, на особливий період — до досягнених граничного віку перебування в запасі.

  22. Для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, дія контракту продовжується до оголошення демобілізації.

  23. Визначення підстав звільнення з військової служби в особливий період.

  24. Впорядкування термінів проходження зборів військовозобов’язаними (до п’яти разів строком до двох місяців кожного разу).

  25. Впорядкування грошових виплат резервістам за період виконання обов’язків служби у військовому резерві (із розрахунку двох мінімальних заробітних плат на місяць).

  26. Встановлення обов’язку призовникам та військовозобов’язаним щодо зняття із військового обліку.

  27. Встановлення обов’язку органам виконавчої влади щодо реєстрації військовозобов’язаних лише в разі наявності в їх військово-облікових документах позначок військових комісаріатів.

  28. Встановлення, що призов на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, не є підставою припинення трудового договору.

  29. Звільнення від спеціальної перевірки громадян, які призиваються на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

  30. Підвищення адміністративної відповідальності за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

  31. Спрощення порядку державних закупівель у разі оголошення рішення про проведення мобілізації.


В.Д.ТАЛАЛАЙ, тимчасово виконуючий обов’язки начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу Збройних Сил України, генерал-майор