Новоград-волинський офіцер отримав державну нагороду за мужність, проявлену в зоні АТО

Новоград-волинський офіцер отримав державну нагороду за мужність, проявлену в зоні АТО

\"Новоград-волинськийПрезидент України, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко відвідав Головний військовий клінічний госпіталь, де вручив державні нагороди військовослужбовцям, які отримали поранення під час проведення антитерористичної операції на сході країни. Серед нагороджених — звягельчанин Ярослав Миронов, котрий після миротворчої місії у Косові пішов боротись за безпеку українців.
Через п’ять діб після повернення із Косово Ярослав знову потрапив на передову боротьби за мир та безпеку громадян, але вже власної країни.
…На світанку 22 травня терористи влаштували підступну засідку українським військовим. У результаті бою загинуло троє хлопців, п’ятеро були поранені. Ярославу пощастило вижити, але його поранення призвело до ампутації ноги. Нині він проходить курс лікування у клініці судинної хірургії Головного військово-клінічного центру «ГВКГ» МО України.
Завданням окремої механі­зованої бригади, в складі якої на той час старший лейтенант Ярослав Миронов вирушив на Луганщину, було посилення блокпостів на дорогах області. А згодом зі штабу надійшов наказ відрядити колону до Рубіжного, аби облаштувати там ще два блокпости.
— Пересувались ми вночі. Коли зайшли в Рубіжне, десь близько п’ятої години ранку, розділились: одна колона пішла в бік Лисичанська, а наша, на чолі з начальником штабу капітаном Андрієм Ф., — в бік міста, де за 300 метрів від укріплення ворожих станів ми мали облаштувати свій блокпост, — розповідає Ярослав. — Але такої змоги нам не дали. Ми помітили озброєних чеченців, а згодом пролунали постріли. Обстрілювали першу колону. Начальник штабу прийняв рішення: повернутись і допомогти нашим хлопцям.
У ході бою Ярослав Миронов прикривав вогнем двох мобілізованих хлопців, які лежали під машиною. Підступно ззаду йому в ногу вдарила куля. Вже згодом Ярослав зрозумів, що вона була зі зміщеним центром тяжіння, бо порвала сухожилля та м’язи, пошкодила артерію та вени.
На допомогу мотострільцям підійшли десантники і артилеристи. Потім Ярослав дізнався, що командир підрозділу прибув на місце бою і вивів своїх хлопців на укріплений блокпост.
Згодом п’ятьох українських поранених вертольотом доправили в Харків. А звідти Ярослава забрали під опіку військових медиків до Києва.
Президент України високо оцінив мужність та героїзм воїнів.
— Ви продемонстрували, що в Україні зароджується справжній український дух. Завдяки таким воїнам ми зможемо зберегти цілісність нашої держави. Народ дуже цінує і шанує вас, — сказав він.
Президент України наголосив, що і він особисто, і український народ вдячні воїнам за проявлений героїзм.
— Рідні повинні знати — держава цінує вашу мужність, — сказав він та висловив слова подяки батькам та рідним воїнів за патріотичне виховання дітей.
Список військовослужбовців, яких було нагороджено державними нагородами:

  1. Капітан МИРОНОВ Ярослав Анатолійович — орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

  2. Старший лейтенант ЯГЕЛЬСЬКИЙ Дмитро В’ячеславович — орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

  3. Майор МАТЮШКО Денис Миколайович — орден «За мужність» ІІІ ступеня.

  4. Cолдат ІВАЩЕНКО Ярослав Юрійович — орден «За мужність» ІІІ ступеня.

  5. Cолдат ЧОРІЙ Павло Володимирович — орден «За мужність» ІІІ ступеня.

  6. Cтарший солдат ШУЛИМ Іван Валерійович — орден «За мужність» ІІІ ступеня.

  7. Молодший сержант ГРИЩУК Вадим Григорович — орден «За мужність» ІІІ ступеня.


За матеріалами офіційного сайту Міністерства оборони України та газети «Народна армія»