Змії атакують. Будьте обережні!

Тепло і підвищена вологість — ідеальні умови для активного існування змій, тож небезпека існує для наших мешканців.
Укус змії — акт самозахисту. Змія ніколи не нападає на людину першою. Якщо її потурбувати (випадково зачепити або наступити на неї), вона завжди перед нападом набуває загрозливої пози — згортається «калачиком», зигзагоподібно вигинає тіло, окремі види сильно шиплять.
У Новоград-Волинському районі протягом поточного року зареєстровано троє потерпілих від укусів змій, з них — одна дитина. Потерпілі були доставлені у Новоград-Волинське відділення анестезіології та інтенсивної терапії. У наших місцях серед отруйних плазунів зустрічається гадюка звичайна, отрута якої є небезпечною, особливо для людей, схильних до алергічних реакцій.
Найчастіше укус відбувається випадково — якщо наступити на змію під час збору ягід, грибів тощо. При укусі змії спостерігаються чітко виділені одна чи дві точкові ранки або подряпини; набряк навколо укусу і больові відчуття в місці ураження; блювання, холодний піт, лихоманка, сонливість, сильна нудота, слабкість в області м’язів; порушення зору («роздвоєння» в очах); утруднене дихання, можлива втрата свідомості.
ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ, КОЛИ ВКУСИЛА ЗМІЯ

  • Відсмоктати отруту з ранки, якщо немає патологічних змін у порожнині рота (тріщини язика та губ, їх пошкодження тощо), при цьому постійно спльовуючи відсмоктану рідину і промиваючи рот водою. Дія отрути залежить від кількості, яка потрапить в організм.

  • Прикласти на місце укусу холод. Якщо укус в кінцівку, то потрібно зняти з потерпілого взуття, шкарпетки, годинник, прикраси і тд.

  • Якщо укус у ногу, то бажано потерпілого переносити на ношах. Давати пити багато рідини: (вода,чай, кава, сік, крім алкоголю). Залишатися в повному спокої і викликати карету швидкої допомоги.

  • Для того, щоб отрута не мала можливості поширюватися по організму в прискореному темпі, постаратися рухатися якомога менше.

  • Потрібно якнайшвидше госпіталізувати потерпілого. Тільки в лікарняному закладі зможуть ввести спеціальну полівалентну протизміїну сиворотку та надати належне лікування.


ЧОГО НЕ МОЖНА РОБИТИ ПРИ УКУСІ ЗМІЙ

  • Ловити і вбивати змію.

  • Накладати джгут, він не перешкоджає поширенню отрути, зате може викликати некроз (омертвіння) кінцівки, гангрену.

  • Вживати алкоголь, він прискорює поширення отрути з кров’ю по всьому організму.

  • Робити надрізи, вони неефективні.

  • Накладати зігріваючі компреси та наносити зігріваючі мазі на місце укусу.


Разом з тим, вирушаючи за ягодами, грибами або на відпочинок, — будьте обережні!
Г.МАЛІНСЬКИЙ, дитячий анестезіолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії