Що таке торгівля людьми

Проблема торгівлі людьми — одне з найнегативніших явищ сучасного суспільства вперше була порушена правозахисниками на початку XX століття. У той час особлива увага приділялася жінкам із Великобританії, яких змушували до проституції в країнах континентальної Європи. Так з’явився термін «біле рабство», який пізніше поширився на загальне поняття торгівлі людьми.
У даний момент найбільш повне визначення торгівлі людьми дає «Протокол з попередження торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми», який доповнює Конвенцію ООН про боротьбу з транснаціональною організованою злочинністю. Протокол є основним сучасним документом, спрямованим на боротьбу з цим злочином. Він визначає торгівлю людьми як здійснення з метою експлуатації вербування, перевезення, передачі, приховання чи отримання людей шляхом погрози силою або її застосування чи інших форм примусу, викрадення, шахрайства, обману, зловживання владою чи вразливістю стану або шляхом підкупу у вигляді платежів чи вигод для одержання згоди особи, яка контролює іншу особу.
З приведених вище визначень випливає, що торгівля людьми — це сукупність таких ознак: вербування, перевезення, передача, продаж, усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнезі використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу, використання шантажу, погроз, насильства.
У рамках проведення в місті Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» Міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з Міським центром зайнятості провів бесіду щодо попередження торгівлі людьми. Для молодих людей, зареєстрованих у Міському центрі зайнятості, майбутні юристи Новоград-Волинського економіко-гуманітарного коледжу під керівництвом Я.М.Божка виступили з інформацією щодо даної проблеми.
Якщо ви стали жертвою торгівлі людьми, або свідком торгівлі людьми, то звертайтеся в Міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул.Шевченка, 31, тел.: 2-07-12 або телефонуйте в спеціалізоване формування психологічної допомоги «Телефон Довіри» за номером: 15-07.
Новоград-Волинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді