Ортодонтія — збережемо здоров’я вашої дитини

Ортодонтія — збережемо здоров’я вашої дитини

9 ЛЮТОГО — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СТОМАТОЛОГА
Дуже часто батьки задаються питанням, чи варто звертати увагу на прикус молочних зубів, чи краще зачекати, поки всі молочні зуби зміняться постійними? Відповідь однозначна: починати займатися правильним прикусом необхідно з раннього віку, як тільки помітили проблему. Простіше кажучи, ми повинні «вирощувати» правильний прикус. Дитяча ортодонтія успішно справляється з будь-якими порушеннями прикусу, якщо вчасно звернутись до ортодонта.

Патологія прикусу може бути спадковою. Це відбувається в тому випадку, якщо у батьків чи інших близьких родичів є подібна проблема. Тому дуже важливо своєчасно отримати консультацію дитячого ортодонта, щоб попередити та спланувати усунення зубощелепних порушень.
Формування прикусу дітей напряму залежить від того, як мама годує дитину груддю, якої ширини отвір в її пляшечці, скільки часу проводить немовля, а потім і річний, і дворічний малюк із соскою в роті, чи немає шкідливої звички смоктати палець, тримати в роті кутик ковдри, вухо улюбленого ведмедика, а потім — олівці, ручки, закушувати губу… І все це призводить до порушення прикусу. Якщо ви помітили хоч одну з перерахованих шкідливих звичок, то необхідно її усунути в ранньому віці.
Наш організм — це єдине ціле. Порушення осанки, викривлення хребта у дитини тягне за собою неправильний розвиток щелепно-лицевої ділянки. Відповідно, батькам необхідно більше слідкувати за поставою своїх дітей.
Якщо у вашої дитини часті ангіни, застуди, які супроводжуються постійним ротовим диханням, ЛОР-лікарі констатують розростання мигдаликів, аденоїдів, поліпів у носоглотці. В такому випадку необхідно вживати заходи для усунення ротового дихання, оскільки буквально через рік деформація зубних рядів у дитини буде виражена дуже чітко. Вже на перших роках життя можна виявити прояви цих патологій. Для цього і потрібна ортодонтія.
Дітям із такими порушеннями важко пережовувати їжу, ротове дихання не забезпечує потребу організму в кисні, такі діти швидко стомлюються на заняттях, повільніше засвоюють інформацію. Усунути причину ротового дихання необхідно у співпраці з ЛОР-лікарем, після чого перейти до корекції прикусу.
Насторожити має і погана дикція дитини. Це може значити, що вуздечка язика коротка та рухомість язика обмежена.
Вроджена відсутність зубів. Цією проблемою також займається дитяча ортодонтія. Дана патологія пов’язана зі зміною структури харчування — м’яка їжа, тому природа вийшла із положення — малозатребувані зуби не ростуть. Особливо необхідно провести обстеження, якщо у когось із батьків чи родичів були схожі випадки.
Серед сучасних систем для виправлення прикусу виділяють зйомні апарати, що застосовуються у дітей з молочними зубами, і брекет-системи, які використовуються у дітей у віці 11-13 років із сформованим постійним прикусом. Зараз існує величезний вибір брекет-систем. Лікування на брекет-системі триває півтора-два роки, залежно від складності виправлення.
Але дану патологію краще попередити, аніж лікувати.
В.ПОТАПЧУК, лікар-стоматолог ортодонт Новоград-Волинського СМО