Кузьма Скрябін: «Душа моя знайшла у Новограді рідних людей…»

Кузьма Скрябін: «Душа моя знайшла у Новограді рідних людей…»

ГОРОДЯНИ ПОПРОЩАЛИСЯ З ТРАГІЧНО ЗАГИБЛИМ У ДТП СПІВАКОМ
Кузьма приїжджав у Новоград двічі, востаннє — у березні 2014-го. Його гурт «Скрябін» тоді з легкістю зібрав у нашій провінції аншлаг. Андрій Кузьменко вийшов на сцену — патлатий, у джинсах (так він сам себе не раз називав) — і одразу почепив сотні людей на гачок своєї харизми. (Про це ми писали у «Звягелі» від 21 березня 2014 року).
То було його характерною рисою — суцільний позитив, «підкований» анекдотами та гарною українською. Навіть, коли він говорив про складні речі. Тоді тільки починалися важкі часи в Україні, тому Андрій одразу зі сцени порадив новоград-волинцям: «На дві години забути про те, що відбувається за стінами. Адже у кожного зараз одні й ті ж самі розмови і думки про війну». Мовляв, якщо стільки людей хочуть миру, то він обов’язково настане…
На його концертах неважко було забути про погане. Можна було разом із ним пишатися, що ти — українець, а ще — дивуватися, як в одній людині вміщується стільки гумору, прикольних історій та глибока філософія у словах простих пісень. «Боже, люди, які ви класні!» — цю фразу під час концерту у Новограді він повторював зі сцени постійно. І усі, хто був у залі, йому вірили. А Кузьма у свою чергу відчував, що у Новограді йому раді інакше, ніж на столичних сценах чи десь в обласних центрах. Своїм прикладом він засвідчував: кращим зіркова хвороба не заважає, бо у цих людей і без неї є що продемонструвати іншим.
— Я вам дякую, бо такої енергетики ніде не зустрічав, — сказав 13 березня з новоградської сцени Кузьма. — Душа моя вилилася у цей зал і знайшла рідних людей. Знаєте, мені напередодні коліно порізали, бо опухло чогось, як у мамонта. Якби не це, то я би вже стрибав на радощах, падав у оркестрову яму. Ваша землячка Леся Українка могла би сказати: «Чувак, що ти витворяєш у мене на батьківщині?» Напевно, тому й порізали коліно перед приїздом у Новоград. Бо тут у вас, на батьківщині української класики, такого витворяти не можна.
2 лютого Андрія Кузьменка не стало. Трагічна загибель співака у ДТП ранила серця мільйонів українців, серед яких — і мешканці нашого міста. Вже наступного дня, біля входу у Палац культури, музиканти та близько сотні городян організували вечір пам’яті співака. Запалили свічки і заспівали пісні «Скрябіна». У піснях та інтерв’ю Кузьма залишив нам багато своїх цитат, серед них: «Міняйте світ до кращого, дбайте про нього, бо ви в ньому живете». На жаль, жити нам в цьому світі вже без Андрія Кузьменка, але, на щастя, з піснями «Скрябіна».
Юлія КЛИМЧУК