Представництво прокуратурою інтересів громадянина та держави в суді

Прокуратура України становить єдину систему, на яку покладається функція представництва інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом.
Чинним Законом України «Про прокуратуру» визначено, що представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів громадянина або держави у випадках, передбачених законом.
Упродовж 2014 року Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою вживались достатні заходи представницького характеру щодо забезпечення законності на території міста та району, реального усунення порушень, поновлення прав громадян та захисту економічних інтересів держави
Так, у минулому році між­районною прокуратурою пред’яв­лено 45 позовів на суму понад 6,7 млн. грн. Забезпечено реальне виконання судових рішень на суму 1,6 млн. грн., у тому числі 591 тис. грн. стягнуто до бюджету.
За позовами міжрайонного прокурора територіальним громадам району у 2014 році повернуто понад 42 га землі на суму 729 тис. грн.
Окрім того, прокурорами Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури забезпечено участь прокурорів у розгляді судами 31 справи. Здійснено вступ у 22 справи не за позовами міжрайонного прокурора на захист прав дітей, у тому числі у справах про позбавлення батьківських прав.
Уже в поточному році судами задоволено 4 позови Новоград-Волинського міжрайонного прокурора на суму понад 2,5 млн. грн., за рішеннями судів територіальним громадам підля­гає поверненню понад 7 га землі.
Варто зазначити, що Верховною Радою України 14.10.2014 р. прийнято новий Закон України «Про прокуратуру». Відповідно до розділу XII «Прикінцеві положення» вказаного Закону, за винятком окремих положень, він набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування.
Пунктом 1 розділу XII «Перехідні положення» нового Закону України «Про прокуратуру» передбачено, що прокуратура виконує функцію нагляду за додержанням прав і свобод людини і громадянина, додержанням законів із цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, винятково у формі представництва інтересів громадянина або держави в суді.
З урахуванням викладеного, Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою й надалі вживатимуться визначені заходи, спрямовані на удосконалення та підвищення ефективності роботи, забезпечення законності на території міста Новограда-Волинського та Новоград-Волинського району, реального усунення порушень, поновлення прав громадян та захисту економічних інтересів держави.
М.МАТВІЙЧУК, старший прокурор