Надійний спосіб годування дитини

Грудне вигодовування — незамінне для забезпечення повноцінного розвитку і росту дитини. Абсолютно унікальне значення мають імунобіологічні протиінфекційні властивості грудного молока. Діти, яких вигодовувала мати грудьми, значно рідше страждають на алергічні захворювання, хвороби органів дихання, шлунково-кишкового тракту, інфекційні кишкові захворювання, цукровий діабет та зайву вагу.
Грудне вигодовування має неперевершений позитивний вплив на формування нервової системи. Так, поліненасичені жирні кислоти, які містяться у грудному молоці, розглядаються як «прискорювачі» дозрівання і розвитку центральної нервової системи, особливо у дітей, які народились передчасно. Раннє прикладання новонародженого до грудей матері відразу після народження, контакт «шкіра до шкіри» сприяють більш три­ва­лій і успішній лактації у матері, заселення організму новонародженого материнським біфідо- і лактобактеріями, що визначатиме фізіологічне ставлення мікрофлори та імунітету у дитини, формуванню почут­тя прив’язаності матері до дитини, формуванню почуття захищеності у новонародженої дитини.
Дуже важливо, щоб новонароджений малюк отримав усе молозиво до єдиної краплі, що можливо за умов спільного перебування матері і дитини з моменту народження, частому прикладанню до грудей виключно грудному вигодовуванні без догодовування молочними сумішами.
З грудним молоком дитина отримує, так звану, ендокринну дотацію гормонів щитовидної залози — тиреоїдну дотацію. Тиреоїдні гормони грудного молока забезпечують профілактику анемії у дітей грудного віку.
Переваги грудного вигодовування:

  • забезпечує тісний психоемоційний зв’язок матері і дитини;

  • допомагає гормонійному розвитку дитини;

  • запобігає небажаній вагітності;

  • охороняє здоров’я матері.


Отже, немовля повинно вигодовуватися грудьми матері. Так закладено природою і так повинно бути, якщо нація хоче зберегти репродуктивне і психоемоційне здоров’я та мати перспективи для розвитку, а кожна конкретна сім’я хоче виростити здорову дитину.
С.ДІХТІЄВСЬКА, лікар педіатр-неонатолог пологового відділення міськрайТМО