Герої Небесної сотні та історія Майдану — у фотографіях нашої землячки

Герої Небесної сотні та історія Майдану — у фотографіях нашої землячки

Про емоційну силу робіт, презентованих на виставці нашої землячки Мирослави Безман у Музеї Косачів, говорить кожна її фотографія. Колеги-фотографи називають це «відчуттям моменту» — коли за допомогою кадру вдається передати емоції на самому «піку». Тих емоцій не бракувало на Майдані під час Революції Гідності, річниці якої присвячена фотовиставка. Проте побачити і відтворити їх за допомогою фотографії — під силу далеко не кожному.
Сьогодні окремі фотороботи Мирослави стали дуже популярними в Україні. Зокрема, фото Героя Небесної сотні Сергія Нігояна з його пронизливим поглядом… Такі, як він, каже Мирослава, на Майдані однозначно привертали увагу власною харизмою. У той день, коли було зроблене фото, ніхто не міг подумати, що невдовзі Сергій загине від пострілу снайперів, а разом із ним — Небесна сотня, яка покладе початок новій сторінці в історії України.
На виставці зібрані різні моменти, очевидицею яких довелося стати фотографу — від мирних протестів на Майдані до розстрілу мітингувальників. Усі ці люди, емоції, події збереглися у кадрі Мирослави Безман, стали історією і тепер презентовані під назвою «Я в серці маю те, що не вмирає». Ці слова Лесі Українки не випадково обрані лейтмотивом робіт, бо українська нація, говорить Мирослава, є незламною, і події на Майдані та війна на Сході України продовжують це засвідчувати.
Виставка триватиме до 19 березня, а потім поїде на презентацію до Італії. Тож усім, хто цікавиться фотографією і подіями в Україні, варто відвідати Музей Косачів. Інтерв’ю з автором робіт Мирославою Безман читайте у наступному номері «Звягеля».
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА