Десять захворювань, від яких ви можете надійно захистити дитину

Швейцарська агенція розвитку та співробітництва, спільно з Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, при підтримці Житомирської обласної державної адміністрації запровадили пілотний проект «Ефективне консультування з питань імунізації» для медичних працівників чотирьох районів Житомирської області — Новоград-Волинського, Житомирського, Попільнянського та Ємільчинського, який діє з вересня 2013 року.
Імунізація є невід’ємним правом людини на здорове і повноцінне життя та найефективнішою зброєю у подоланні інфекційних хвороб.
Головна мета імунопрофілактики — запобігти епідемії захворювання. Чим більше людей має імунітет до тієї чи іншої інфекції, тим менше шансів у дитини підхопити інфекційне захворювання.
Імунізація допомагає захистити вас від інфекційних захворювань. А також сприяє зниженню поширення захворювань і запобігає епідемії. У більшості випадків імунізація відбувається у вигляді ін’єкцій. Препарат, який вводиться, називається вакцина, а процес — вакцинацією або імунізацією. При введенні вакцин в організмі виробляються антитіла до певних інфекційних захворювань. Тому, шановні батьки, просимо вас не зволікати з проведенням профілактичних щеплень дітям.
10 ІНФЕКЦІЙ, ВАКЦИНАЦІЯ ПРОТИ ЯКИХ ВХОДИТЬ ДО КАЛЕНДАРЯ ЩЕПЛЕНЬ УКРАЇНИ
Дифтерія. 5-10% всіх людей, які захворіли на дифтерію, помирають. Ускладненнями внаслідок дифтерії є: запалення серцевого м’яза (міокардит), аритмії, запалення нервів, що призводять до паралічів (наприклад, діафрагми, очей, м’язів піднебіння, дихальних м’язів, м’язів рук та ніг), пневмонія, запалення нирок (нефроз), дифтерійний круп. Усі ці ускладнення можуть стати причиною смерті.
Правець. Смертність досягає 40%. Ускладнення правця: переломи кісток, відриви м’язів від місць їх кріплення, судомні скорочення дихальних м’язів, діафрагми та м’язів гортані, що може призвести до смерті від задухи.
Кашлюк. Характеризується нападоподібним спазматичним кашлем. Ускладнення кашлюку: пневмонія, порушення мозкового кровообігу, крововиливи, грижі, розриви барабанної перетинки вуха (як наслідок — глухота) і діафрагми.
Гепатит В. У світі щорічно від 0,5 до 1,2 млн. людей помирають від захворювань (рак і цироз печінки), причиною яких є вірус гепатиту В. До 90% новонароджених, інфікованих вірусом гепатиту В, стають хронічними носіями цієї інфекції.
Поліомієліт. Вірус вражає клітини спинного мозку та рухових черепних нервів, призводячи до розвитку паралічів й атрофії м’язів. Смертність від паралітичної форми поліомієліту складає 2-5% у дітей та 15-30% — у дорослих.
Гемофільна інфекція. Розповсюджена інфекція, з якою пов’язані майже всі ускладнення після перенесеного грипу і яка характеризується гнійними процесами в різних органах. Ускладнення гемофільної інфекції: менінгіти (запалення оболонок головного мозку), пневмонія, гнійний плеврит, абсцеси різної локалізації, запалення суглобів, підшкірної клітковини (флегмони), гнійні отити, синусити.
Туберкульоз. Від туберкульозу на земній кулі кожні 25 хвилин помирає 1 людина. В Україні — близько 700000 хворих на туберкульоз. Ускладнення: туберкульозний менінгіт, легеневі кровотечі, хронічна серцево-легенева недостатність.
Кір. У світі близько 10% смертей дітей віком до 5 років припадає на кір. Ускладнення: пневмонія з ураженням плеври та абсцедуванням у легенях, енцефаліти, виразково-некротичні ураження слизових оболонок ротової порожнини та кишківника, гнійні отити, тромбоз судин головного мозку та очей.
Краснуха. У світі щороку реєструється близько 100 тис. випадків вродженої краснухи. Її прояви: мікроцефалія, гідроцефалія, глухота, катаракта, сліпота, вроджені вади серця та кардіопатії. Ускладнення краснухи: артропатії, отити, пневмонії, нефрити, поліневрити, краснушні енцефаліти та енцефаломієліти, які в 15-20% випадків закінчуються летально.
Паротит. Ускладнення: орхіт (запалення яєчок) з подальшим безпліддям, панкреатит, енцефаліт та менінгоенцефаліт, враження внутрішнього вуха зі швидким розвитком стійкої глухоти, атрофія зорового нерва.
В.ХОЛЕВЧУК, заступник головного лікаря з охорони материнства та дитинства міськрайТМО