Як оформити право власності на побудовану раніше нерухомість

Нещодавно набув чинності наказ Мінрегіону за №79 про Порядок прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження будівель і споруд, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт.
Порядком передбачено, що технічне обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 кв.м включно, а також господарських (присадибних) будівель і споруд загальною площею до 100 кв. м включно проводиться виконавцем (експертом із техінвентаризації) під час їх технічної інвентаризації лише за результатами попереднього (візуального) етапу обстеження з проставлянням у технічному паспорті відповідної відмітки.
При цьому звіт про технічне обстеження не складається та не включається до складу документів, що подаються разом із відповідною заявою про прийняття в експлуатацію об’єкта.
Разом із тим, передбачена можливість використовувати звіти про технічне обстеження, складені в період із 29 квітня 2013 року до дня набрання чинності Порядком, а також технічні паспорти, складені до цього ж періоду, щодо вказаних вище категорій будівель та споруд.
Інформація, отримана виконавцем від місцевого органу містобудування та архітектури, щодо відповідності місця розташування об’єкта вимогам державних будівельних норм у контексті Порядку не передбачає відповідність вимогам усіх державних будівельних норм, а, насамперед, стосується розміщення житлового будинку в межах ділянки землекористування відносно прилеглих земельних ділянок, будівель і споруд.
Зазначену інформацію надають уповноважені органи містобудування та архітектури. При цьому за вказаною інформацією може звернутися як власник об’єкта, так і виконавець робіт. Вона має довільну форму, не передбачає сплати коштів та не є документом дозвільного характеру, тому її відсутність з об’єктивних причин, зокрема, за відсутності органу містобудування та архітектури на місцевому рівні, не може бути підставою для відмови заявнику у прийнятті об’єкту в експлуатацію.
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України звертає увагу, що необгрунтована відмова у наданні вказаної інформації органом містобудування та архітектури на місцевому рівні не допускається.
До того ж, орфографічна чи технічна помилки, допущені під час заповнення декларації про готовність об’єкта до експлуатації, або інформація, викладена з неточностями, які не впливають на зміст та правовий статус об’єкта, не можуть вважатися підставами для відмови органом державного архітектурно-будівельного контролю у прийнятті об’єкта.
Об’єкт не може бути прийнятий в експлуатацію у разі наявності відхилень від вимог державних будівельних норм, визначених такими нормами як недопустимі (заборонені). Це стосується, в першу чергу, заборон, які безпосередньо впливають на безпеку експлуатації об’єктів.
Міністерство також наголошує на недопустимості нав’язування послуг громадянам, які мають наміри ввести в експлуатацію об’єкти, згідно з Порядком, посадовими особами будь-яких органів влади.
Положення Порядку дають можливість досягнути основної мети — оформлення прав власності на нерухоме майно, що належить громадянам, побудоване у попередні роки.
Інформація міської ради