Україна-Фінляндія та житній хліб...

Хліб здавна є символом добробуту та гостинності. Його споживали завжди багато, бо харчування в цілому було низьким за калорійністю, з хлібом їли рідкі страви, картоплю і, навіть, кашу. Хоч раціон харчування сучасного споживача став значно різноманітнішим, але хліб був і залишається головним на столах усіх пересічних українців.
Останнім часом досить часто говорять про здорове харчування. Хліб беззаперечно є корисним для здоров’я людини, що робить тим самим його незамінним у харчуванні будь-якого споживача. Він — важливе і найбільш доступне джерело вуглеводів, цінного рослинного білка, жирів, вітамінів групи В, РР, Е. Навіть людям, які дотримуються дієти, лікарі не рекомендують повністю виключати хліб із раціону. Тим, хто має схильність до зайвої ваги, слід, у першу чергу, відмовитися від солодощів — цукерок, тістечок, тортів, варення. Проблема ожиріння й атеросклерозу виникає не від споживання хліба, люди набирають зайву вагу від добавок: розпушувачів, поліпшувачів, які за класичною технологією виробництва взагалі не повинні міститися у хлібі.
Багато недобросовісних виробників використовують саме такі інгредієнти, що якраз і сприяють появі зайвої ваги. Між іншим, якісний хліб допомагає не тільки наситити організм, а й, навіть, схуднути за рахунок високого вмісту клітковини. Сучасні виробники хлібобулочної продукції не переймаються виробництвом профілактичних і лікувально-дієтичних хлібобулочних виробів. На всіх харчових продуктах повинно бути маркування: повна і достовірна інформація про склад, лише в такому випадку кожен зможе обрати для себе, який хліб споживати. Досить часто зустрічається, що споживач просто не звертає уваги на етикетку, не читає інформацію, що вказана виробником дрібним, або не чітким шрифтом, а назва шкідливих добавок на етикетці закодована під, так званими, «єшками» (Е). Часто зазначені у маркуванні цифри не надають повної інформації споживачу про той чи інший інгредієнт, який може негативно позначитись на здоров’ї і самопочутті людини.
Саме тому все більше споживачів хлібобулочної продукції обирають хліб, виготовлений за традиційними технологіями, що не змінювалися протягом століття. Це — беззаперечно житньо-пшеничні види хліба.
Науково доведено, що споживання житнього хліба щоденно допомагає покращити самопочуття. На практиці це підтверджено однією з найздоровіших націй у світі — фінів. Для прикладу, за тривалістю життя Фінляндія посідає 27 місце в світі, а Україна — лише 122. Такі цифри говорять самі за себе. Звичайно, на таку різницю впливають різні чинники, але харчування серед цих факторів посідає далеко не останнє місце.
Спеціалістами лабораторії ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» була відвідана міжнародна науково-практична конференція «Інноваційні технології житнього та житньо-пшеничного хліба», на якій фахівцями різних країн доведено користь житнього хліба для організму людини.
У той час, як в Україні прослідковується значне зменшення використання житнього борошна у виготовленні хліба, у Фінляндії — навпаки, житній хліб є основою харчування. Така особливість харчування фінського населення значно зменшує відсоток людей, котрі хворіють на рак шлунково-кишкового тракту. Це стосується не тільки дорослих, але й дітей, яким ще із шкільного віку прививають культуру споживання хліба, виготовленого з житніх сортів борошна. Висновки фінських вчених про житній хліб: смачно, забезпечує хороший емоційний настрій, насичує раціон клітковиною, заряджає енергією, правильно підтримує необхідний рівень цукру в крові, благотворно впливає на зуби і ясна, знижує рівень холестерину в крові.
У 70-ті роки минулого століття в країні Суомі споживання хліба, як продукту харчування, стало скорочуватися, та й жито все частіше поступалося позиціями пшениці. Відмова від століттями перевіреного, близького на генетичному рівні раціону, не забарилася позначитися на здоров’ї нації в гіршу сторону: Фінляндія увійшла в невеселу трійку країн — світових лідерів із діабету і серцево-судинних захворювань. Проблеми оздоровлення нації вирішували на державному рівні. Були проведені фундаментальні дослідження, в результаті яких з’ясувалося, що зростання цих захворювань безпосередньо пов’язане з істотним скороченням споживання жита. Для зміни ситуації Уряд Фінляндії оголосив конкурс серед хлібопекарських підприємств країни на розробку корисних і цікавих для ринку житніх виробів. Крім того, була розроблена і втілена в життя програма «Жито», спрямована на популяризацію і збільшення рентабельності виробництва та споживання житніх виробів. Програму на 80% фінансувало Міністерство сільського та лісового господарства Фінляндії, і лише 20% затрат лягли на плечі виробників хліба. У лікарнях і поліклініках поширювали інформаційні матеріали, у школах і ВНЗ розміщували стенди, що розповідають про корисні властивості жита. Рекламу житнього хліба публікували популярні ЗМІ. А міські автобуси якийсь час роз’їжджали по містах Фінляндії з таким слоганом: «Ти не забув з’їсти сьогодні 7 шматочків житнього хліба?» (Це щоденна норма його споживання.) Результат не змусив себе чекати: споживання житнього хліба у Фінляндії значно зросло.
На жаль, ситуація в Україні зовсім інша, недобросовісні виробники хлібобулочної продукції не тільки обманюють свого споживача, використовуючи затемнювачі м’якушки, але й використовують сухі закваски, що автоматично робить хліб «пустим», тобто, зовсім не корисним для здоров’я. Крім цього, просуванню житнього хліба через систему шкільного харчування заважає принцип тендерів: адже закупівлю продукції, в тому числі і хліба, визначає ціна, а не якість і корисність.
Проаналізувавши всі вищезазначені факти, спеціалістами лабораторії нашого хлібозаводу розроблений новий вид хліба житнього поліпшеної рецептури — хліб «Звягельський особливий», який виробляється тільки на основі рідких житніх заквасок, до складу яких входять: активні штами молочнокислих бактерій (L.brevis-1, L.casei, L.plantarum-30, L.fermenti-34) та дріжджів (S.cerevisiae Л-1). Це — смачний, справжній, класичний житній хліб, еластичність і аромат м’якушки якого відчувається ще яскравіше за рахунок додавання в даний вид хліба олії.
Рухаючись у ногу з сучасними тенденціями у хлібопекарській галузі, планується розробка нових видів хлібобулочних виробів, і житніх — у тому числі, що будуть не тільки смачними, але й корисними для кожного. Використання лише натуральної сировини для виготовлення нашої продукції за класичними технологіями дає змогу виготовляти якісний хліб. Будьте уважними до того, що ви споживаєте і дбайте про своє здоров’я!
Н.ГОРЛАТА, інженер з якості ПАТ «Новоград-Волинський хлібозавод»