Як правильно вибрати зубні щітку та пасту

В ідеалі підбором зубної щітки повинен займатися фахівець на гігієнічному прийомі. Вибір щітки і пасти повинен відбуватися, виходячи зі стану порожнини рота, наявності стоматологічних захворювань, у першу чергу — захворювань ясен і, звичайно, гігієнічних умінь і знань.
На жаль, як показує практика, пацієнти більше воліють довіряти не думці фармацевтів, а рекламним гаслам чи власним уподобанням, орієнтуючись на колір, форму, і т.д.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБИРАТИ ЗУБНУ ЩІТКУ
У разі, якщо ви вирішили придбати зубну щітку самостійно, не радячись із фахівцем, то необхідно пам’ятати про певні вимоги до неї. Насамперед, необхідно звернути увагу на ручку. Важливо не тільки, щоб зубна щітка зручно лежала в руці, була прогумована ручка, але і щоб поверхня її була ребристою.
Більше того, важлива наявність спеціального переходу між головкою і ручкою зубної щітки. Це з’єднання повинне бути гнучким, і при сильному натисканні зубна щітка повинна прогинатися, оберігаючи емаль і слизову оболонку ясен від надмірного тиску.
Окремої уваги заслуговує щетина зубної щітки, оскільки саме до неї висуваються основні вимоги. Багато хто з пацієнтів воліє використовувати все натуральне, але зубні щітки з натурального ворсу — не кращий вибір. У такій щетині є серединний канал, який стає ідеальним «будинком» для розмноження багатьох хвороботворних мікроорганізмів. Із цих причин використання таких щіток не рекомендовано, попри пропаганду абсолютної безпеки натуральних продуктів.
По-друге, щетина має кілька ступенів жорсткості: дуже м’яка, м’яка, середньої жорсткості, жорстка і дуже жорстка. При відносному здоров’ї порожнини рота необхідно користуватися зубною щіткою середньої жорсткості. Помилкою багатьох пацієнтів є зміна зубної щітки на більш м’яку при появі кровоточивості ясен. Насправді, при використанні такої зубної щітки ситуація тільки погіршується. Кровоточивість, у більшості випадків, викликана мікробним процесом і відкладенням зубного каменю. М’яка зубна щітка не здатна забезпечити повноцінний догляд і ретельно видалити м’які зубні відкладення (наліт). Відповідно, симптоми та сам запальний процес тільки посилюються.
Що стосується різних силіконових і гумових вставок, то їх ефективність визнана не всіма стоматологами.
ЯК ВИБРАТИ ЗУБНУ ПАСТУ?
Чищення зубів із використанням зубної пасти важливе з кількох причин. По-перше, у зубній пасті містяться речовини, які допомагають у буквальному сенсі «відліпити» зубний наліт від поверхні зубів. По-друге, в зубній пасті містяться компоненти, які допомагають розщеплювати пігментний наліт. При використанні однієї зубної щітки, навіть із дотриманням усіх правил чищення зубів, їх колір буде погіршуватися внаслідок впливу різних барвників, що містяться в каві, вині, газованих напоях, буряку та інших.
За рахунок вмісту абразиву в пасті, зубна емаль полірується і стає гладкою, що на деякий час запобігає прилипанню мікроорганізмів і утворенню нальоту. Не варто забувати і про те, що зубні пасти містять набір мінеральних компонентів, які додатково збагачують емаль. Та й свіже дихання — важливий фактор.
При виборі зубної пасти необхідно визначитися, яка саме мета переслідується при чищенні зубів. У разі, якщо мета — підтримання здоров’я порожнини рота і гігієнічний догляд, то можна використовувати серію профілактичних і лікувально-профілактичних паст. До складу лікувально-профілактичних паст входять певні мікроелементи, наприклад, кальцій і фосфор або ж фтор.
При захворюваннях слизової оболонки порожнини рота можуть бути рекомендовані пасти із вмістом лікарських трав і засобів, наприклад, пасти з корою дуба, прополісом, обліпихою, шавлією та ін.
Для профілактики карієсу у дорослих рекомендовано використовувати пасти із вмістом фтору.
Для дітей до 3 років зазначені вище типи зубних паст протипоказані. Більше того, діткам заборонено використовувати пасти із вмістом абразивів. Із цих причин необхідно використовувати спеціальні зубні пасти — дитячі гелеві. Такі зубні пасти абсолютно безпечні для ніжної дитячої емалі і практично безпечні при ковтанні. Не варто вірити рекламам, що зубна паста не містить консервантів, виробники лукавлять. У більшості дитячих зубних паст, навіть дорогих, містяться консерванти і піноутворювачі.
З метою надання посмішці білосніжного відтінку можна використовувати пасти з класу відбілюючих. Стоматологи попереджають, що зловживання такими пастами може негативно вплинути на стан емалі. Шкоду від частого використання відбілюючих паст можна пояснити досить агресивними абразивами і відбілюючими речовинами, які руйнують емаль.
Вибір зубної пасти — процес кропіткий, і він заслуговує участі стоматолога.
В.ПАШКЕВИЧ, лікар-стоматолог міськрайТМО