29 жовтня — Всесвітній день боротьби з інсультом

Інсульт — захворювання, яке розвивається внаслідок раптового припинення кровопостачання частини головного мозку або крововиливу в порожнину черепа та стискання тканини мозку кров’ю. Наслідком цього є порушення функціонування та загибель нервових клітин ураженої ділянки, що, у свою чергу, викликає порушення або втрату функцій тих частин тіла, якими вони керують. У залежності від локалізації ураження, можливе порушення мови, чутливості, рухової функції, зору, пам’яті та ін.
Так, у Новоград-Волинському районі протягом поточного року зареєстровано 139 випадків інсульту. За аналогічний період в минулому році зареєстровано 122 випадки, тож, згідно зі статистичними даними, випадки підступної хвороби почастішали.
Вкрай важливе значення має вчасне розпізнавання ознак інсульту та звернення за кваліфікованою медичною допомогою впродовж 3-6 годин від його початку, що дозволить зберегти життя хворого та попередити розвиток важких, небажаних наслідків.
Ознаки інсульту: раптова м’язова слабкість; оніміння чи поколювання в ділянці обличчя, руки, ноги чи однієї половини тулуба; раптове ускладнення при розмові або розумінні мови; раптове порушення зору, двоїння предметів; надзвичайно сильний головний біль; втрата рівноваги; запаморочення.
Інсульт належить до невідкладних станів, тому в жодному разі не можна зволікати, а необхідно одразу ж викликати швидку допомогу. Поки ви очікуєте приїзду медиків, є декілька простих правил, які суттєво можуть допомогти хворому з інсультом.
Обов’язково необхідно переконатися, що хворий може дихати. Якщо ж ви виявили порушення дихання, — необхідно звільнити дихальні шляхи, уклавши хворого на бік і очистивши порожнину рота.
Важливо, якщо є така можливість, виміряти рівень артеріального тиску і глюкози. Зафіксовані показники необхідно записати і повідомити лікарям.
Якщо хворий знепритомнів і опинився на підлозі, — ви можете його перемістити в більш зручне положення.
Не варто одразу ж починати знижувати артеріальний тиск у хворого. Підвищений тиск у перші години інсульту — це необхідна норма, зумовлена адаптацією головного мозку.
У жодному разі не варто поїти або годувати хворого. Це може тільки погіршити його стан.
Передбачити інсульт неможливо, але зменшити ризик його виникнення можна. Для цього необхідно: контролювати свій артеріальний тиск, рівень холестерину в крові, дотримуватись рекомендацій лікаря щодо лікування; відмовитись від тютюнопаління та вживання алкоголю, дотримуватись основних принципів здорового харчування (зменшити вживання цукру та тваринних жирів, вживати більше овочів та фруктів), а також вести рухливий спосіб життя.
І.ДЕБІЧ, лікар-невролог міськрайТМО