Дідух на Різдво — достаток і мир у домі в новому році

Дідух на Різдво — достаток і мир у домі в новому році

\"ДідухЄ давня традиція на Святий Вечір ставити в оселі дідуха — оберега, символа роду. Його робили з найкращого урожаю, вносили напередодні Різдва до хати і ставили на почесне місце під іконами. Різдвяний сніп — це згадка про душі померлих предків, які разом із колоссям, вважалося, приходили ненадовго у дім.
Справжньою технологією виготовлення деревця із колосся володіє Яніна Пухальська — семикласниця гімназії. Дівчина працює з природними матеріалами з 11 років. В її творчому доробку — більше 30 великих і маленьких дідухів, топіари (японська техніка виготовлення шарів із природних матеріалів), вазони, різдвяні та пасхальні обереги.
Все почалося зі свята «Лесині джерела». Дівчина потрапила на майстер-клас рівненської майстрині, яка привезла на «Містечко майстрів» своїх дідухів та Купальські вінки. Яніна вирішила повторити: власноруч збирала трави, висушила і створила свого першого дідуха.
Минулого року на «Лесиних Джерелах» дівчині присвоїли звання «Народної майстрині». А її дідух, висотою один метр, поїхав на виставку до Німеччини. Яніна — учасниця шкільних, міських та обласних виставок, учасниця фольклорного ансамблю «Мальва». З майбутньою професією юна майстриня ще не визначилася, але дуже хоче, аби улюблене хобі супроводжувало її все життя. А читачам газети «Звягель» бажає злагоди, миру, достатку і уміння бачити у всьому позитивне.
Наталія ТАТАРИНЦЕВА
Фото Сергія ЩУРУКА