З «Голосу країни» привезли додому Гран-прі і перші місця

З «Голосу країни» привезли додому Гран-прі і перші місця

Минулими вихідними у концертній залі Київського університету імені Бориса Грінченка проходила VIII Всеукраїнська зимова музична олімпіада «Голос країни». 802 конкурсанти змагалися у трьох вікових групах та 46 номінаціях. Почесне журі у складі провідних педагогічних працівників музичних навчальних закладів, діячів мистецтва і відомих виконавців України не залишили без належної уваги жодного учасника, адже свої виступи представили діти з усієї України — від Закарпаття до Донеччини (м.Волноваха). Виборювали конкурсанти головні призи олімпіади — три Гран-прі.
Саме там представили свої виступи ансамбль народної пісні «Цвіте терен» зі Школи мистецтв (керівник — Віра Матвійчук, Заслужений працівнику культури України, акомпаніатор — Петро Нестеров) та фольклорний ансамбль «Мальва» Палацу шкільної молоді (керівник — Галина Кучинська, акомпаніатор — Михайло Айдибалов).
Їхали з гарним настроєм, розуміли, що Всеукраїнська музична олімпіада — конкурс високого рівня. Вирішили спробувати свої сили. Сподівань великих не було, але дуже хотілося побувати у тих стінах, побачити рівень виконання колективів, подібних до наших, подивитися на сам процес суддівства й організацію заходу.
Учасники ансамблю «Цвіте терен»: Лідія Гапончук, Любов Колінська, Анна Мінєєва, Ірина Загрива, Марія Обухова (колегіум), Мірела Ісламович, Анастасія Левкович, Наталія Мінгалеєва (ЗОШ №7), Олександра Орлова (ЗОШ №10), Уляна Петренко (ЗОШ №6), Софія Висоцька (НВК «Гімназія імені Лесі Українки»), Катерина Лавринюк (ЗОШ №3).
Ансамбль «Мальва» представили: Ольга Підлипна (ЗОШ №8), Катерина Бородіна (ЗОШ №2), Анастасія Кіпер (ЗОШ №6), Інна Козир (Гульська ЗОШ), Катерина Козак (ЗОШ №9), Анна Татаринцева (НВК «Гімназія імені Лесі Українки»), Юлія Пашкевич, Катерина Кудрявцева, Сніжана Литвинчук, Олександр Кучинський, Олександр Ганношин (ЗОШ №10), Микола Гапончук (ЗОШ №3).
Конкурс проходив протягом двох днів. Поки вокалісти виступали, решта учасників у залі були групою підтримки. У номінації «Народний вокал» наше місто представили Катерина Бородіна (акапелло) з веснянкою «Вербовая дощечка» — І місце і диплом лауреата І ступеня, Марія Обухова — І місце з «Піснею про хліб» та Лідія Гапончук (акапелло) з народною піснею «Упав сніжок» — 4 місце.
Наступного дня, у номінації «Ансамблі», брали участь 85 колективів. Учасники «Цвіте терен» підготували для виступу досить складний старовинний кант «Пташечка» та «В’язанку веснянок», чим вразили журі, отримали найвищі бали і диплом І ступеня у номінації «Народні малі вокальні ансамблі».
«Мальва» обрала для виступу автентичну народну пісню «Ой, котилася ясна зоря з неба» та виборола ІІ місце у молодшій групі, отримавши диплом лауреата ІІ ступеня у номінації «Народні малі вокальні ансамблі».
Увечері на Гала-концерті, після оцінювання, наш колектив «Цвіте терен» виборов Гран-прі і премію — сертифікат на 5000 грн.
Як зазначили керівники ансамблів, конкурс був проведений на дуже високому рівні. Порядок, злагодженість, скрупульозність і, водночас, лояльність журі відчувалися щодо кожного виконавця. Усі, хто приїхав показати свої таланти, не залишилися без відзнак і повезли додому дипломи та нагороди. Не залишили без уваги діти і святе-святих — побували на Майдані Незалежності, де вклонилися Героям Небесної Сотні, пройшли по вулиці Грушевського та по Хрещатику.
Наталія ТАТАРИНЦЕВА