МІСЬКИЙ ГОЛОВА ВЗЯВ УЧАСТЬ У ЩОРІЧНОМУ ЗАСІДАННІ НАЦІОНАЛЬНОГО ФОРУМУ МІСТ-ПАРТНЕРІВ МПВСР/ПРООН

Міський голова Микола Боровець взяв участь у щорічному засіданні Національного форуму міст-партнерів Муніципальної програми врядування та сталого розвитку, що впроваджується ПРООН. Форум проходив 11-12 грудня на Івано-Франківщині і прийняв більше 60 представників міських рад, державних посадовців, науковців та донорських організацій. Головною метою форуму визначено розбудову потенціалу керівників органів місцевого самоврядування шляхом обміну найкращими практиками, сприяння міжміській співпраці для місцевого сталого розвитку та лобіювання нагальних змін для забезпечення більш сприятливого середовища у ширшому залученні громад до прийняття рішень на місцевому рівні.
Серед учасників засідання форуму були міські голови та інші керівники органів місцевого самоврядування з 22 міст-партнерів Муніципальної програми, національні партнери, серед яких Міністерство регіонального розвитку та будівництва України, Міністерство з питань житлово-комунального господарства України, Академія муніципального управління України, донорські організації, як Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй, Канадська агенція міжнародного розвитку, Швейцарська агенція розвитку та співробітництва та інші проекти, підтримувані донорами.
Учасники розглянули результати реалізації Програми в 2008 році, обговорили поточне становище в місцевому самоврядуванні, донорську підтримку у сфері місцевого самоврядування та результати застосування підходу місцевого розвитку за участі громади для розв’язання пріоритетних проблем розвитку. З 2004 року, коли було започатковано Програму, досвід трьох пілотних міст прийняли 19 інших міст, серед яких 4 нових міста — в Автономній Республіці Крим.
У 2008 році було затверджено 28 проектів місцевих громад, загальною вартістю 3092 тис. грн. 46,5% загальної вартості були внесені містами-партнерами, 29,6% — ПРООН/МПВСР, 13,1% — місцевими громадами та 10,8% — іншими донорами.
У Новограді-Волинському широко застосовано підхід розвитку за участю громад та надано підтримку 19-ти громадам у виконанні їхніх проектів щодо місцевого сталого розвитку на загальну суму 3,1 млн. грн., які принесли безпосередню вигоду понад 28,5 тисячам жителів. Створено мережу навчальних закладів та громадських організацій міста задля сприяння у вирішення їх власних проблем. Створено муніципальну раду сталого розвитку.
На форумі обговорювалися успішні проекти, серед яких, зокрема, новоград-волинський міський голова Микола Боровець презентував результати трирічної співпраці міста з Програмою та поділився досвідом планування стратегічного розвитку за безпосередньої участі громади.
Відділ інформації міськвиконкому