Хроніка 24/2016

У ЄМІЛЬЧИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦІЯ ВИЯВИЛА У ВИГРІБНІЙ ЯМІ ТІЛО НЕМОВЛЯТИ
Жителька Ємільчинського району повідомила до поліції про передчасні пологи та загибель новонародженої дитини. Поліція виявила тіло немовляти біля домоволодіння жінки. Призначено судово-медичну експертизу для встановлення причин смерті. Про це повідомляє прес-служба головного управління Національної поліції в Житомирській області.
«6 червня до Ємільчинського відділення поліції надійшло повідомлення від 37-річної жительки одного із сіл району про те, що вона позбулася немовляти, яке, начебто, народилося вже мертвим. За словами заявниці, пологи сталися декілька днів тому, на 28-му тижні вагітності. На лікарському обліку вона не перебувала. За вказаною жінкою адресою виїхала слідчо-оперативна група. Поліція оглянула домоволодіння селянки і виявила у вигрібній ямі тіло немовляти. Нині його направлено на судово-медичну експертизу для встановлення причин смерті. Водночас за вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ст.117 (Умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини) Кримінального кодексу України. Триває проведення призначених необхідних експертиз і з’ясування обставин загибелі немовляти», — йдеться у повідомленні.
За інформацією ГУНП в Житомирській області

ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ АТЕСТАЦІЇ, ЗВІЛЬНЕНО ДО 50% КЕРІВНОГО СКЛАДУ ПОЛІЦІЇ
У п’яти областях атестацію не пройшла майже половина керівництва поліції, в тому числі — й у Житомирській. Про це 6 червня заявив радник міністра внутрішніх справ України, керівник однієї із комісій Володимир Філенко, — пише прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.
За його словами, за результатами атестації у Житомирській, Вінницькій, Черкаській, Харківській та Полтавській областях, звільнено від 30 до 50% керівного складу управлінь поліції. Більш ніж 20% керівників рекомендовано пройти перевірку на поліграфі. У той же час, як повідомив радник міністра, значна частина написала рапорти, побоюючись, що не пройдуть переатестацію.
«На мою думку, відсоток тих, хто звільняється за власним бажанням, або за рішенням комісії, або ж понижується у посаді — дуже високий. Дехто хотів би звільнити всіх, хто працював раніше у міліції, проте ми не можемо собі дозволити цього, бо маємо керуватися не емоціями, а професійними якостями претендентів», — відзначив Володимир Філенко.
«Він додав, що часто громадські активісти з різних областей самі стають на захист працівників поліції. Вони розуміють, що не потрібно змішувати поняття «люстрація» та «переатестація». Адже лише той факт, що людина працювала при кількох владах, ще не свідчить про її некомпетентність», — пише прес-служба.
«Реформа поліції атестацією не закінчиться. Це — важливий, але далеко не останній крок. Під час атестації ми даємо людям шанс, час на виправлення, час на роботу у нових умовах. Паралельно ми готуватимемо та навчатимемо нові кадри», — підкреслив Володимир Філенко.
Він додав, що реформа такого масштабу і за участю такої кількості людей проводиться вперше, однак існує супротив нереформованої судової системи.
«Наразі суди займають антиреформістську позицію. У них є корпоративна порука, як за свій суддівський корпус, так і за корпоративні зв’язки із колишніми працівниками міліції», — зауважив Володимир Філенко.
У травні 5 керівників підрозділів поліції Житомирської області не пройшли атестацію. Їх рекомендували звільнити зі служби через службову невідповідність.
Житомир.info

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ «КОНОПЛЯНОГО СЕЛЕКЦІОНЕРА»
Працівники 3-го територіального управління Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції України під час огляду приватного домоволодіння у Новограді-Волинському виявили 266 рослин конопель, дбайливо висаджених господарем. Нині розпочато досудове розслідування.
В області тривають спеціальні оперативно-профілактичні заходи поліції «Мак», направлені на запобігання та виявлення незаконних посівів нарковмісних рослин. Під час подвірного обходу та проведення роз’яснювальної роботи серед населення працівники поліції помітили у дворі 35-річного жителя м.Новоград-Волинський рослини конопель.
— Як пояснив чоловік, коноплі він посіяв для власного споживання та не збирався займатися їх збутом, — повідомив т.в.о. начальника 3-го територіального управління Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції України Валерій Романченко. — Втім, зараз триває перевірка всіх обставин. Вилучені рослини направлено на експертне дослідження.
Чоловікові загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі.
Відділ комунікації ГУНП в Житомирській області