Гадюки атакують! Лікарі заспокоюють: у кого немає алергії, тому немає чого боятися

У Городниці чоловіка, котрий працював на території лісгоспу, вкусила гадюка. Сталася пригода 11 липня. Потерпілого в другій половині дня було доставлено до відділення анестезіології та інтенсивної терапії Новоград-Волинського міськрайТМО. Діагноз — укус змії, — повідомили «Звягелю» у лікарні.
Чоловіку, 1957 року народження, була надана кваліфікована медична допомога. Наступного дня його перевели у травматологічне відділення, — прокоментували випадок лікарі.
Це вже не перший від початку літа випадок укусів людей зміями на території Новоград-Волинського району (для прикладу, впродовж усього минулого року було зареєстровано 5 звернень до медиків). Така ж неприємна пригода сталася із 40-річним чоловіком у Федорівці декілька тижнів тому. Його стан після укусу оцінювався як не тяжкий, допомогу було надано у травмпункті.
Відзначимо також, що почастішали повідомлення нападів змій загалом по Житомирщині. Але місцеві лікарі заспокоюють: на території нашої області не існує настільки отруйних змій, чий укус може призвести до летального наслідку. Виняток можуть становити лише ті люди, хто має індивідуальну непереносимість. Тобто, алергіки. Для них підвищену загрозу таять не лише змії чи інші плазуни, а, насамперед, шершні, оси, бджоли.
«Особливо уважним необхідно бути у занедбаних кар’єрах, серед кам’яних руїн, у зруйнованих будівлях. Змії іноді селяться на місцях, залишених людиною. Така ж обережність і виставлений вперед ціпок не зайві при швидкому русі по стежці. Адже на стежці, як і на кам’яних плитах або пеньках, змії люблять грітися в сонячний день. Дрімаючий плазун має дуже слабкий нюх і слух, тому раптова поява людини може перешкодити йому вчасно зникнути в траві, а біль від черевика, що придавив, змусить захищатися укусом. Також потурбуйтеся про відповідний одяг: всі, хто вирушає в райони, де є багато отруйних змій, повинні мати щільні штани і високе взуття», — радять в управлінні ДСНС у Житомирській області.
У будь-якому разі, у випадку укусів тваринами, комахами чи плазунами, потерпілого потрібно якомога швидше доставити до медичного закладу, де йому нададуть професійну допомогу.
Олег БРЮХАНОВ