На зміну проводовому радіо прийде ефірне. Але коли?

Проводове радіомовлення у світлі сучасних комунікаційних технологій відходить у небуття — на зміну прийшли FM-радіостанції. Новоград у районі залишився чи не єдиним містом, де залишилося 546 «радіоточок», але є у нас люди, для яких закінчення ери проводового радіо — це справжня катастрофа. Йдеться про пенсіонерів, які звикли дізнаватися новини з маленьких розеток на стіні, що донедавна залишалися для них чи не єдиним джерелом інформації. Про це дізнаємося з телефонних дзвінків до редакції та з листів.
«На нашій вулиці Ніколаєва вже 9 місяців не працюють «радіоточки», — це уривок з листа до редакції Володимира Петровича Нестерова. — Ми багато разів подавали заяви на ремонт і нам відповідали, щоб ми чекали. Перший мій дзвінок до диспетчера був зареєстрований 28 грудня 2015 року. Обіцяли відремонтувати впродовж 10 днів — не відремонтували. Потім були дзвінки 4.01.16 р., 18.02.16 р., 25.03.16 р., 29.04.16 р., 17.08.16 р. І — лише обіцянки. Поясніть, будь ласка, чому до нас — пенсіонерів та інвалідів — таке хамське відношення? Просимо журналістів допомогти нам, щоб «радіоточки» у наших оселях працювали без перебоїв».
Аби поставити «точку» у питанні про «радіоточки», ми звернулися до фахівців. У міській раді цим питанням опікується відділ економічного аналізу та планування. Головний спеціаліст відділу Лариса Свиденюк розповіла, що проблема заявила про себе два роки тому, після реорганізації «Укртелекому». Відповіді, які надає Житомирська філія на численні звернення, зводяться до наступного змісту: «Радіоточки не працюють у зв’язку з пошкодженням лінії проводового радіомовлення. Затримка з відновлення послуг пов’язана з необхідністю проведення значного обсягу робіт та придбання додаткової кабельно-провідникової продукції, що не передбачено планами закупівель на поточний рік».
За час відсутності проводового мовлення Житомирська філія ПАТ «Укртелеком» обіцяє не нараховувати абонентам плату. Для цього потрібно зателефонувати на номер «гарячої лінії» (0-800-506-575) і повідомити, що радіо не працює.
— Ми розуміємо цих людей, тому не відключаємо те, що залишилося, і намагаємося підтримувати, — пояснив Микола Костюк, начальник станційно-лінійної дільниці №1 районного центру телекомунікацій №212. — Втім, проводовий зв’язок вкрай зношений, а на часі — нові сучасні технології. Кабелі виходять з ладу, рвуться, їх часто крадуть. «Укртелеком» — це комерційна структура, і коли абонент заплатить 16 гривень за користування «радіоточкою», а до його оселі треба прокласти кабель на 6 тисяч, — зрозуміло, що це не вигідно. Проводове мовлення себе вичерпало, бо потребує занадто багато часу і роботи. А у нас не вистачає монтерів (є 5 вакансій). Двом монтерам доводиться обслуговувати велику кількість абонентів: у першу чергу — Інтернет, також — телефонію (щодня ремонтуємо по 50-60 телефонів).
Судячи з нових принципів роботи, «радіоточкам» у Новограді дісталася доля утриманців: щоб зробити їх роботу якісною — треба витратити величезну суму грошей на заміну радянської мережі, а це у сучасному світі — все одно, що купувати чорно-білий телевізор в епоху цифрового телебачення. І якщо інші райони ловлять радіосигнал з найближчих ретрансляторів, то Новограду не пощастило — географічно ми знаходимося у «ямі», куди сигнал недоходить.
За словами спеціалістів, вихід із проблеми — запровадження у місті ефірного радіомовлення з трансляцією передач радіоканалу УР1. З цього питання направлено листи голові Нацради України з питань телебачення та радіомовлення, виконавчому директору Українського радіо, гендиректору Національної телекомпанії України. На запити отримано позитивні відповіді, тож зараз ведеться прорахунок частоти для ефіру.
Є сумніви, що це питання вирішиться швидко, адже реформи відбуваються і у роботі Національної телерадіокомпанії. «Про остаточне вирішення питання жителі міста будуть проінформовані», — повідомили нам у міськраді.
Сподіваємося, що читачі, яких турбує це питання, з розумінням поставляться до викладеного, і якнайшвидше дочекаються у своїх оселях радіо у новому форматі. Це вже залежить від влади — наскільки швидко матимемо свою частоту для ефіру.
Юлія КЛИМЧУК