Коли звіт і ювілей — в один день, «колючими» запитаннями настрій не псують

Коли звіт і ювілей — в один день, «колючими» запитаннями настрій не псують

Один із тих випадків, коли у великій залі міського Палацу культури спостерігається аншлаг, не пов’язаний із концертом заїжджої зірки естради, припадає на щорічний звіт міського голови перед громадою міста. Аудиторія — переважно представники бюджетної сфери (апарат виконкому та структурні підрозділи, пов’язані з діяльністю влади, освітяни, медики…), депутати, члени виконкому.
Навряд чи великий відсоток серед тих, хто буває на звітах міських голів, припадає на трудівників робочих спеціальностей чи дрібних підприємців. Їм далеко не завжди можна у розпал робочого дня покинути робоче місце, і, скажімо, від верстата збігати на декілька годин у Палац культури.
Як би там не було, але Закон про місцеве самоврядування в Україні зобов’язує — тож, міський голова звітує. Не рідше разу на рік.

Цього разу день звіту і ювілейний день народження Віктора Весельського співпали у часі. Відповідна атмосфера, як її не намагався пригасити Віктор Леонідович, все ж витала у повітрі. У перемішку із запитаннями від мікрофона — привітання, по закінченню звіту — невеличкий концерт. Хоч міський голова і завірив, що всю першу половину дня, перед звітом, намагався уникати будь-яких зустрічей, аби привітання з ювілеєм не вибили з робочого ритму.
Звітна промова міського голови умістилася на десять аркушів формату А4 дванадцятим шрифтом. Головне, на чому неодноразово акцентував Віктор Весельський, — за один рік у принципі неможливо виконати всі передвиборні обіцянки. Тож, без сумніву, знайдуться містяни, котрі справедливо зауважать, що їхню вулицю досі не відремонтували, а там-то — немає освітлення чи ще щось подібне. Попереду — ще чотири роки роботи, — запевнив Віктор Леонідович.
Діяльність місцевої влади не була обділена увагою преси. Про всі досягнення і нові плани, курйози і несподіванки, так чи інакше, місцеві ЗМІ сповіщали громаду. Тож, ми наразі зупинимося на найбільш ключових моментах, що прозвучали під час звіту:
— Після обрання мене міським головою я виокремив три блоки питань, над якими почав працювати у першу чергу, — розпочав Віктор Весельський. — Блок перший — відновити довіру до місцевої влади. Враховуючи вимоги виборців, нами було запроваджено особисті прийоми громадян міським головою та секретарем міської ради щоп’ятниці. Прийом ведеться мною до останнього відвідувача! З листопада 2015 року по жовтень 2016 року проведено 52 таких прийоми городян, із них — 20 виїзних, надійшло та опрацьовано 977 звернень, більшість із яких позитивно вирішені.
Другий блок питань. Рік тому людей надзвичайно непокоїли тарифи на воду, проїзд у місцевому транспорті та ціни на ліки. Нам вдалося змінити рішення НКРЕ і знизити тарифи на воду у місті Новограді-Волинському з 23,11 грн. у 2015 році до 19,34 грн. на весь 2016 рік!
21 липня 2016 року міською радою прийнято рішення про затвердження переліку з 12 категорій осіб, у т.ч. — пенсіонерів за віком, які мають право на 50% знижки вартості проїзду у вівторок, четвер, суботу протягом 2016 року на міських автобусних маршрутах загального користування. На це виділено 2 млн. 700 тис. грн.
Також затверджено Програму часткового відшкодування витрат на перевезення учнів 1-11 класів на 2016-2018 роки. Близько 250 учнів мають змогу користуватися пільгою — 50% вартості квитка.
Від заводів-виробників для надання першої медичної допомоги закуплено ліків на суму 280700 грн.
Третій блок питань. Бу­ло багато нарікань на роботу різних галузей життєзабезпечення міста. На зустрічах із виборцями люди говорили конкретно і детально.
За 9 місяців поточного року загальний обсяг доходів міського бюджету виконаний на 104,5% та становить 322 млн. 956,7 тис. грн. Це — на 81 млн. 007,3 тис. грн. більше, ніж за аналогічний період 2015 року.
У структурі капітальних видатків найбільшу питому вагу займає житлово-комунальне господарство — 44,9%, освіта — 16,7%, охорона здоров’я — 15,6%, культура — 8,6%, соціальний захист — 6,9%, фізична культура і спорт — 2,8%.
Вагомий внесок у розвиток промисловості міста роблять 16 промислових підприємств, якими сплачено до міського бюджету 14,7 млн. грн., а це — на 36,5% більше, ніж за 9 місяців 2015 року.
Середньомісячна заробітна плата по місту становить 3940 грн., у порівнянні з минулим роком, вона зросла на 41% (2781 грн.). Рівень заробітної плати в області — 3730 грн., загалом в Україні — 4838 грн. Заборгованість із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах відсутня.
У 2016 році найбільше підприємство легкої промисловості ПрАТ ВКФ «Леся» розпочало реконструкцію — будівництво нового корпусу, де планується створити ще 500 додаткових робочих місць.
Задля отримання альтернативних джерел енергії та покращання екологічної ситуації в місті, розпочато реалізацію потужного інвестиційного проекту з будівництва сучасної біогазової станції, вартість якої становить 59 млн. євро.
У поточному році, у співпраці зі спільним Проектом Європейського Союзу та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», відбувається реалізація проектів у 12 ОСББ міста, які охоплюють 19 багатоквартирних будинків, загальною вартістю 4,5 млн. грн. Внесок ЄС/ПРООН — 2,1 млн. грн., міської ради — 2,2 млн. грн., ОСББ — 223 тис. грн.
У 2016 році на житлово-комунальну галузь освоєно 16 млн. грн. У переліку робіт управління ЖКГ міської ради нараховується 141 об’єкт капітального ремонту, реконструкції та будівництва. Серед них:
— будівництво полігону твердих побутових відходів в урочищі Ржадківка, на що було виділено 1 млн. 900 тис. грн.;
— капітальний ремонт доріг на 14 вулицях міста. Відремонтовано 3 км доріг та провулків, роботи продовжуються. Вже виконані роботи на вулицях Богуна, Варшавській, Гетьмана Мазепи, Довгополова, Дружби, Потапова, Штепіна, провулку Медичному та інших. На 33 вулицях проведено поточний ремонт, ще 54 вулиці прогрейдеровано.
У мікрорайоні «Олександрівський» проведено роботи з облаштування тротуару. Наступного року тут планується проведення мереж вуличного освітлення.
На капітальний ремонт вуличного освітлення виділено 676 тис. грн. За рік зрізано 438 аварійних дерев.
Прокладено водогін до комунального підприємства «Шляхрембуд» та амбулаторії загальної практики №5 на вул.2-га Зелена, 29 (74 тис. грн.). Завершені роботи з будівництва каналізаційного колектора на вул.І.Франка.
Викладено тротуарною плиткою центральну доріжку на кладовищі по вул. Коростенській. Закінчено капітальний ремонт скверу «Фортеця» та «Чорнобильського знаку». Роботи виконані на загальну суму 1 млн. грн.
Виділено земельних ділянок: для будівництва і обслуговування житлових будинків 256 — учасникам АТО, іншим категоріям громадян міста — 21 ділянку; для будівництва індивідуальних гаражів учасникам АТО — 58, іншим категоріям громадян міста — 16 ділянок.
Введено в експлуатацію 4-поверховий багатоквартирний житловий будинок на 17 квартир із вбудованими приміщеннями на вулиці Гоголя, 15. На стадії завершення 4-поверховий багатоквартирний житловий будинок із мансардним поверхом на вул.Тимошенка, 2 (48 квартир), перша черга 4-поверхового багатоквартирного житлового будинку на вулиці Гетьмана Сагайдачного, 26-А (56 квартир), 4-поверховий багатоквартирний житловий будинок на вулиці І.Франка, 29-А (32 квартири). Планується будівництво 9-поверхового житлового будинку з мансардним поверхом із вбудованими і прибудованими нежитловими приміщеннями та з підземним паркінгом на вул.Пушкіна, 45 (орієнтовно 56 квартир).
Управлінням праці та соціального захисту населення призначено державної соціальної допомоги 5042 особам. Вагому підтримку отримали 15,5 тисяч із 23 тисяч домогосподарств міста, яким нараховано субсидію. Окрім того, 3,5 тисячі громадян міста отримали разову грошову допомогу з міського бюджету на суму 1,7 млн. грн. Із міського бюджету було виділено 600 тис. грн. на придбання двох квартир для двох дітей-сиріт.
Цього року вперше з міського бюджету були виділені кошти в сумі 20400 грн. на придбання продуктів харчування для підтримки підопічних територіального центру та громадян, які опинились у кризовій ситуації, та на придбання спецодягу для соціальних робітників.
Продовжується робота з відкриття закладів охорони здоров’я у віддалених мікрорайонах. Так, у 2016 році відкрито 2 амбулаторії загальної практики сімейної медицини: №4 — на вул.Рокоссовського, 27-А, та №5 — на вул.2-га Зелена, 29, з відповідним обладнанням. Вирішується питання щодо відкриття ще трьох амбулаторій — на «Смолці», «Дружбі» та в районі колишнього заводу будматеріалів.
Здано в експлуатацію після реконструкції приміщення під шкірновенерологічний, наркологічний та протитуберкульозний диспансери. У корпусі поліклініки замінено вікна на 278 тис. грн. Розпочато капітальний ремонт харчоблоку міськрайТМО. Придбано медичного обладнання та інвентарю на суму 1,8 млн. грн. Закуплено гематологічний аналізатор (575 тис. грн.).
Для забезпечення ліками пільгових категорій населення з міського бюджету виділено 1,65 млн. грн. на безоплатний та пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів, у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями. Мною для консультації, діагностики захворювань, лікування в державні інститути України направлено 61 жителя міста.
Реалізовується проект «Впровадження інноваційної моделі розвитку медичної галузі міста Новограда-Волинського» у рамках ініціативи ЄС/ПРООН «Smart City». Жителі міста матимуть можливість записатися на прийом до лікаря по телефону або через мережу Інтернет.
Бюджет галузі освіти міста становить майже третину міського бюджету. Усі пропозиції освітян за період 2016 року знайшли своє втілення. Зокрема, ДНЗ із січня забезпечені посадами дієтичних сестер, на що було передбачено 100 тис. грн.
Прийнято рішення про забезпечення безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів шкіл міста та дітей, батьки яких були учасниками АТО, дітей, які є внутрішньо переміщеними особами з Донецької, Луганської областей і Криму, та дітей пільгових категорій, на що було спрямовано додатково з міського бюджету 5,67 млн. грн.
У зв’язку зі змінами у законодавстві, утримання професійно-технічних закладів покладено на міський бюджет. На фінансування Новоград-Волинського вищого професійного училища виділено майже 6 млн. грн.
У повному обсязі виплачено відпускні, матеріальну допомогу на оздоровлення педпрацівникам. Уперше за останні роки понад 600 чоловік обслуговуючого персоналу навчальних закладів міста отримали матеріальну допомогу в розмірі посадового окладу, яка у сумі склала 1,2 млн. грн. Із нагоди Дня працівників освіти, педагогічним працівникам була виплачена щорічна грошова винагорода, розмір якої вперше за останні роки становив посадовий оклад, на що з міського бюджету було виділено більше 2 млн. грн. (бурхливі аплодисменти у залі — прим. автора).
У цьому році на галузь молодіжної політики і спорту виділено 3 млн. грн. У 2016 році профінансовано придбання путівок для оздоровлення дітей у сумі 150 тис. грн. (оздоровлено 117 дітей пільгових категорій).
У порівнянні з минулим роком, на 20% більше коштів виділено на галузь культури. За рахунок міського бюджету виконані роботи з капітального ремонту приміщень міського Палацу культури та Школи мистецтв, військового кладовища та пам’ятників на загальну суму більше мільйона гривень. Придбано комплект стаціонарної звукопідсилюючої та освітлювальної апаратури для МПК на суму 350 тис. грн.
За звітний період підготовлено та проведено 8 сесій міської ради (у т.ч. — 2 позачергові), 11 пленарних засідань, 4 з яких проходили з використанням програмно-технологічного комплексу «Віче». Міською радою прийнято 170 рішень. Прийнято і зареєстровано 242 рішення виконавчого комітету міської ради; видано та зареєстровано 288 розпоряджень міського голови з основних питань.
25 травня відбулося урочисте відкриття великої сесійної зали після оновлення та впровадження системи електронного голосування «Віче». Витрати виконавчого комітету міської ради на реконструкцію великої зали Будинку рад склали 496653 грн.
* * *

Серед основних напрямків роботи, які окреслив міський голова, — відновлення діяльності військового шпиталю, вирішення питання щодо подальшої долі території колишнього полку тралів, поновлення будівництва хірургічного корпусу, будівництво додаткової трансформаторної підстанції для промислово-економічного розвитку міста, боротьба з корупцією та наркомафією (висловив надію на ефективну роботу нового начальника місцевої поліції), вирішення екологічної проблеми на р. Случ, реалізацію плану будівництва фізкультурно-оздоровчого комплексу на стадіоні «Авангард».
Усі запитання — як усні (від мікрофона), так і передані в записках — міський голова пообіцяв опрацювати й дати відповідь. Але лише в тому випадку, якщо вони — не анонімні. Надмірної активності, яка очікувалася, з огляду на «перепалки» у соцмережах — про роботу «Водоканалу», адміністративно-територіальну реформу, полігон ТПВ, прозорість роботи комунальних підприємств тощо, — не було. Головуюча — секретар міської ради Олена Пономаренко — запропонувала присутнім взяти звіт до уваги й, не маючи заперечень із зали, оголосила захід закритим.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА