Як зробити учаснику АТО капітальний ремонт житла за рахунок держави?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Я — учасник АТО, на передовій дістав поранення, а згодом оформив інвалідність, що підтверджується посвідченням інваліда війни. Від свого знайомого чув, що я маю право на безкоштовний капітальний ремонт квартири. Чи відповідає дійсності така інформація? Якщо так, то що необхідно для цього?
Сергій К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Дійсно, п.8 ст.13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» інвалідам війни та сім’ям загиблих учасників АТО передбачено пільгу на позачерговий безоплатний капітальний чи поточний ремонт власних житлових будинків і квартир у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Даний порядок визначено Постановою КМУ від 20.05.2009 р. №565 «Про затвердження Порядку проведення безоплатного капітального ремонту власних житлових будинків і квартир осіб, які мають право на таку пільгу, а також першочерговий поточний ремонт житлових будинків і квартир осіб, які мають на це право» (далі — Порядок).
Безоплатний капітальний ремонт власних житлових будинків і квартир проводиться за місцем постійного проживання і реєстрації особи, яка має право на зазначені пільги.
Даному ремонту підлягає житловий будинок чи квартира, що належать особі, яка має право на пільгу, на праві приватної, зокрема спільної, власності.
Безоплатний капітальний ремонт проводиться, виходячи з розрахунку 21 кв.м загальної площі будинку, квартири на кожну особу, котра має право на пільгу.
ПОРЯДОК РОЗГЛЯДУ ЗВЕРНЕНЬ ЩОДО БЕЗОПЛАТНОГО РЕМОНТУ
Для проведення ремонту особа, яка має право на пільгу, подає до органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування за місцем свого постійного проживання і реєстрації письмову заяву за встановленою формою.
Періодичність проведення безоплатного капітального ремонту визначається органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування за місцем постійного проживання і реєстрації особи, яка має право на пільги, але не частіше одного разу на 10 років.
Особа, яка має право на пільгу, котра проживає в будинку, квартирі менш, як 10 років, для підтвердження факту її невикористання протягом останніх 10 років подає довідку з попереднього місця проживання, що додається до заяви.
Для вирішення даного питання створюється комісія у складі спеціалістів житлово-експлуатаційних і ремонтно-будівельних організацій, представників органу, що фінансує виконання ремонтних робіт, органу технічної інвентаризації та інших уповноважених осіб.
Рішення про проведення безоплатного капітального ремонту приймається у місячний строк після подання заяви особою, яка має право на пільгу, на підставі результатів обстеження комісією будинку, квартири. Обстеження проводиться у присутності особи, яка подала заяву.
Облік житлових будинків і квартир осіб, які мають право на пільгу, в яких проведено безоплатний капітальний ремонт, ведуть, відповідно, орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування.
ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ОБСЯГУ ТА ВАРТОСТІ РОБІТ
Комісія після обстеження будинку, квартири складає перелік, визначає види і обсяги робіт, які необхідно виконати, з урахуванням строку проведення останнього капітального ремонту та виходячи з переліку основних робіт.
За результатами обстеження будинку, квартири складаються дефектний акт, кошторисний розрахунок і визначається загальна вартість капітального ремонту.
Загальна вартість капітального ремонту розраховується, згідно з вимогами ДБН Д.1.1-1-2000 «Правила визначення вартості будівництва» та ДБН Д.2.4-2000 «Ресурсні елементні кошторисні норми на ремонтно-будівельні роботи».
На підставі визначеної загальної вартості капітального ремонту розраховується вартість капітального ремонту 1 кв.м будинку, квартири.
Вартість безоплатного капітального ремонту визначається як добуток вартості капітального ремонту 1 кв.м будинку, квартири та площі, що належить особі, яка має право на пільгу, на праві приватної, зокрема спільної, власності у таких будинку, квартирі. При цьому площа не може перевищувати 21 кв.м загальної площі будинку, квартири.
Безоплатний капітальний ремонт проводиться у встановленому порядку суб’єктами господарювання.
Строки проведення безоплатного капітального ремонту обумовлюються в договорі між замовником та виконавцем робіт, узгоджуються з особою, яка має право на пільгу.
Фінансування витрат, пов’язаних із проведенням безоплатного капітального ремонту, здійснюється за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у межах затверджених бюджетних призначень на відповідний рік.
ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ РОБІТ, ЩО ВИКОНУЮТЬСЯ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ БЕЗОПЛАТНОГО КАПІТАЛЬНОГО РЕМОНТУ КВАРТИР:

  1. Ремонт, заміна зношених елементів:
    — віконних рам, дверних коробок і полотен;
    — підлоги.

  2. Ремонт, переобладнання кухонних плит, печей і димоходів до них; заміна печей на котли для обігріву житлових приміщень.

  3. Ремонт, заміна пошкодженого технічного обладнання, що використовується в системах водопроводу, каналізації, гарячого водопостачання, центрального (місцевого) опалення та інших внутрішньоквартирних мережах.

  4. Ремонт, заміна непридатних до експлуатації газових приладів (плит, колонок, водонагрівачів), електроплит.

  5. Ремонт, заміна сантехнічних приладів (ванн, унітазів, умивальників, мийок).

  6. Ремонт електромережі із заміною арматури (вимикачів, розеток тощо), непридатної до експлуатації.

  7. Ремонт, заміна пошкодженого покриття підлоги.

  8. Ремонт штукатурки, стін, стелі, перегородок.

  9. Ремонт дверей із заміною окремих частин, ремонт стулок віконних рам.

  10. Роботи з внутрішнього опорядження квартири без підвищення існуючого рівня благоустрою — відновлення штукатурки, фарбування, часткова заміна облицювальної плитки, передбаченої проектом будівництва, обклеювання звичайними шпалерами.