КОРОСТА

Короста несе серйозну небезпеку для здоров’я людини. Захворювання на коросту зростає. В поточному році за 9 місяців зареєстровано 51 випадок корости, за аналогічний період минулого року зареєстровано 34 випадки корости.
Короста — заразне паразитарне захворювання. Збудником корости є кліщ. При цьому захворюванні на шкірі хворого утворюються коростяні ходи, які мають вигляд тонких брудно-сірих прямолінійних, звивистих або 8-подібних смужок довжиною 0,5-0,75 см. На одному кінці коростяного ходу можна побачити темну цятку — місце проникнення кліща, на другому (сліпому) кінці — горбик або пухирець — місцезнаходження кліща в даний час. Коростяні ходи найчастіше спостерігаються в міжпальцевих складках на бокових поверхнях пальців рук, у ділянці грудних сосків у жінок, на животі, сідницях, на передній паховій складці. Хворих на коросту турбує сильний свербіж, особливо вночі. Це пов’язано з тим, що самка кліща вдень знаходиться в стані спокою, а вночі виявляє активність. Тоді у людини порушується сон, підвищується нервове збудження. Розчухи можуть бути настільки сильними, що у деяких хворих, особливо у дітей, виступають ділянки екзематизації (запалення, мокнуття) та гнійничкові висипки.
Зараження відбувається різними шляхами: при тісному контакті з хворими, при користуванні одними предметами побуту, постільною і натільною білизною, одягом, при рукопотисканні, в лазнях.
Щоб уберегти себе від зараження коростою, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни: регулярно, не рідше одного разу на тиждень, митися; слідкувати за чистотою натільної та постільної білизни, одягу; користуватися індивідуальним рушником, губкою; утримувати в чистоті житлові приміщення, уникати тісного контакту з малознайомими людьми. Не слід користуватися чужим одягом, постіллю.
Одним із важливих профілактичних і протиепідемічних заходів у разі виявлення перших ознак захворювання на коросту є своєчасне звернення хворого до лікаря-дермато-венеролога.
С.ГУМЕНЮК, лікар дермато-венеролог