Рятувальники розповіли старшокласникам, як поводитись із підозрілими предметами

Рятувальники розповіли старшокласникам, як поводитись із підозрілими предметами

На Житомирщині підходить до закінчення Місячник знань дітьми правил безпеки життєдіяльності. Велика кількість дітей із різноманітних куточків області стали його безпосередніми учасниками. Так, 25 листопада фахівці Управління ДСНС відвідали ЗОШ №36 у м.Житомир. Мета візиту — попередження нещасних випадків під час виявлення вибухонебезпечних, підозрілих предметів. Адже протягом поточного року на території області вже знищено 916 вибухонебезпечних предметів.
Близько 50 школярів стали учасниками інформаційно-пізнавального заходу. Також діти мали змогу переглянути навчальний фільм про ВНП та побачити, як піротехніки їх знищують. Рятувальники навели конкретні приклади з повсякденної діяльності стосовно виявлення людьми боєприпасів в області. Школярі дізнались, що необережне поводження з такими предметами може закінчитися не лише травмуванням, а й миттєвою загибеллю.
Особливий інтерес у слухачів викликала інформація про підозрілі предмети. Діти усвідомили, що вибуховий пристрій може бути закладено і в коробку цукерок, і у футбольний м’яч, і в жіночу сумочку, і, навіть, у звичайну пачку цигарок. Особливо рятувальники наголосили на тому, що в умовах сьогодення варто бути як ніколи пильними та обережними навіть із дрібницями.
Тепер старшокласники ЗОШ №36 знають алгоритм дій у разі виявлення подібних знахідок та за якими номерами телефонів необхідно повідомляти про них. Під кінець зустрічі кожен бажаючий міг підійти та оглянути муляжі військових боєприпасів, а також особисто поспілкуватися з фахівцями ДСНС про вибухонебезпечні предмети.
Наголошуємо, що під час виявлення підозрілого предмету, категорично забороняється торкатися та пересувати його; заливати рідинами, засипати грунтом або чимось його накривати; намагатися самостійно знешкоджувати знахідку; здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.
УДСНС України у Житомирській області