ДО ШКОЛИ — ЗНОВУ ПО ГРЯЗЮЦІ

ДО ШКОЛИ — ЗНОВУ ПО ГРЯЗЮЦІ

Типовий стан вулиці Олени Пчілки після дощу. Хіба цією дорогою можна дійти до школи в чистому взутті?У 2009 році на ремонт дорожнього покриття міських вулиць і провулків передбачено майже в 2,5 рази менше коштів, аніж у минулому році, — всього 1 мільйон 154 тисячі гривень проти минулорічних 2,8 мільйонів. Таку інформацію ми отримали від заступника начальника управління житлово-комунального господарства і комунальної власності міської ради, начальника відділу благоустрою Володимира МИСІНА, який повідомив, що цьогорічний план ремонтних робіт на дорогах включає лише ремонт вулиць із використанням м’якого покриття та ямковий ремонт.
Відповідно до згаданого плану, м’яким покриттям збираються відремонтувати 1-й, 2-й, 3-й провулки Коростенські, 2-й, 3-й провулки Войкова, вул.Менжинського, Штепіна, Колгоспну, 2-й пров.Коротченка, пров.Тельмана, 2-й, 4-й пров.Тельмана, пров.Трудовий, вул.Ватутіна, Б.Хмельницького, Толстого, Ржатківську, Олейникова, Поліську, Щербакова, пров.Гоголя, вул.Я.Галана, 1-шу Східну, 1-й, 2-й пров.Чайковського, вул.Герцена, Ільїна, Артема, Котовського, Карбишева. Усього на ці роботи передбачено освоїти трохи більше 826 тисяч гривень.
Ямковому ремонту піддадуть вулиці Вокзальну, Волі, Лесі Українки, Леваневського, Соборності, Пархоменка, Лубчицьку, Урицького, Жовтневу та Радянську. Загалом латок на дорожні ямки настелять на 328 тисяч гривень.
Під капітальний ремонт не заплановано жодної вулиці. Причина — обмеженість у фінансах.
Фрагмент вулиці Ніколаєва. Очевидці стверджують, що це — ще не найбільші калюжі з-поміж тих, що тут утворюються із завидною регулярністюПопри достатньо довгий перелік вулиць і провулків, де в 2009 році передбачається проведення хоча б якихось ремонтних робіт, чимало міських доріг, що знаходяться в жахливому стані, до цьогорічного плану не включені. Наведемо декілька прикладів (хоча по місту таких можна назвати й десятки) — лише тих вулиць, що ведуть до навчальних закладів. Приміром, вулиця Олени Пчілки, де щоразу після дощу калюжі й грязюка такі, що годі й сподіватися там пройти без пригод. Тим не менше, цією дорогою щодня користуються сотні дітей і дорослих, адже знаходиться вона поблизу гімназії та п’ятої школи. Схожа ситуація й в околі дев’ятої школи — на вулиці Ніколаєва. Тут мова йде не про ту частину вулиці, що заасфальтована, а про численні відгалуження, на яких дорога настільки розбита, що калюжі й багнюка вже стали звичною нормою.
На жаль, перспектива включення до плану ремонтних робіт додаткових вулиць у найближчому майбутньому виглядає доволі туманною. Зі слів Володимира Мисіна, капітальний ремонт вулиці Олени Пчілки з використанням асфальтового покриття у сьогоднішніх цінах коштує орієнтовно півтора мільйони гривень. «Це більше, аніж у поточному році заплановано на ремонт усіх вулиць, разом узятих. Якщо ж протягом року в місто надійдуть у достатній кількості додаткові кошти з обласного чи державного бюджету, вулиця Олени Пчілки буде відремонтована у першу чергу. Оскільки ми збираємося у перспективі цю вулицю заасфальтувати, то на сьогодні, в цілях економії, немає потреби витрачати кошти на вивіз відсіву та грейдерування», — пояснив начальник відділу благоустрою.
Нагадаємо, що в минулому році, коли ситуація з фінансуванням ремонту доріг була кращою, проводилися не лише ямкові ремонти чи ремонти з м’яким покриттям, а й капітальні реконструкції дорожнього покриття (вулиці Островського й Пушкіна, провулок Гагаріна).
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА