ЮРІЙ ВАЙСБЕРГ: «НАШІ ПОКАЗНИКИ – НА РІВНІ ПЕРЕДОВИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН»

ЮРІЙ ВАЙСБЕРГ: «НАШІ ПОКАЗНИКИ – НА РІВНІ ПЕРЕДОВИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН»

До дня Cоборності України нашого земляка, колишнього головного лікаря Новоград-Волинського міськрай ТМО, а нині — головного лікаря Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері і дитини Ю.Р.Вайсберга, Указом Президента України — за вагомий особистий внесок у справу консолідації українського суспільства, розбудову демократичної, соціальної правової держави — нагороджено почесною державною відзнакою — орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. З цієї нагоди і відбулося наше інтерв’ю, в якому Юрій Рувимович розповів про те, яким був минулий рік для закладу, що його він очолює:
— Цей рік для Житомирського центру охорони здоров’я матері і дитини був досить успішним, нам вдалося втілити в життя багато напрацювань, значно покращити матеріальну базу, залучити серйозні спонсорські кошти і закупити надсучасне обладнання, аналогів якому немає в жодному медичному закладі на теренах СНД.
— З яких джерел загалом фінансується ваш медичний заклад?
— Цього року ми отримали 10 мільйонів гривень з обласного бюджету та залучили понад 7 мільйонів гривень спонсорських внесків. Звісно, що кошти просто так не дають — за цим стоїть серйозна і копітка праця адміністрації, всього нашого колективу. Саме в 2008 році нам вдалося укласти договір про створення на базі Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері і дитини Центру «Колиски надії» під патронатом Фонду В.Пінчука. Коштами цього фонду і було закуплене обладнання та проведене навчання персоналу.
— Яке саме обладнання закупили?
— Це — комплекс найновішої реанімаційної апаратури для новонароджених. Як я вже говорив, у жодній з країн СНД немає такого обладнання, похвалитися ним можуть тільки провідні європейські країни. Крім того, нам вдалося залучити 650 тисяч гривень американських коштів у рамках проекту енергозбереження — їх освоюємо на проведення ремонтних робіт і облаштування фасаду.
Все це фінансування, яке я вище перерахував, дало нам можливість значно покращити матеріально-технічну базу та вийти на якісно новий, третій рівень надання акушерської допомоги. Завдяки цьому ми стали навчальною базою міжнародного значення з освоєння нових перинатальних технологій, а наші фахівці отримали сертифікати міжнародних тренерів, і їх запрошують проводити навчання спеціалістів у країни СНД.
Ми гордимося тим, що сьогодні показники, з якими зустрічаємо 5-річний ювілей закладу, не відрізняються від показників провідних європейських країн. Ми провели ряд тренінгів у районах області і на своїй базі провели 6 занять для навчання обласних фахівців.
— Юрію Рувимовичу, які плани на найближче майбутнє?
— Ми не хочемо зупинятися на досягнутому і ставимо перед собою завдання ще підвищувати рівень надання послуг з охорони материнства і дитинства. Плануємо освоїти малоінвазивні методики, які дадуть можливість більш точно виявляти внутрішні патології плоду та захворювання вагітної жінки. Крім того, є ще дуже багато питань, які потрібно осмислювати і втілювати в життя.
— Щиро бажаємо вам і колективу успіхів!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА