Як правильно визначити розмір аліментів на дитину?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Місяць тому я розлучилася зі своїм чоловіком, на моєму утриманні залишилась неповнолітня дитина. Від чого залежатиме розмір аліментів, та як його вирахувати?
Аліна Д., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Обов’язок батьків щодо утримання своїх дітей є одним із головних конституційних обов’язків (ч.2 ст.51 Конституції України), і традиційно закріплюється в сімейному законодавстві.
Це положення відбите і в українському законодавстві. Зміст глави 15 Сімейного кодексу України (далі — СК України) вказує на обов’язок кожного з батьків утримувати дитину. Таке утримання є безумовним, оскільки Закон не передбачає будь-яких спеціальних умов для виникнення обов’язку батьків з утримання своїх дітей, та не передбачає звільнення батьків від утримання, незалежно від того, чи є батьки працездатними, та чи є в них кошти, достатні для утримання.
Відповідно до ст.180 СК України, батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Способи виконання обов’язку утримувати дитину визначені статтею 181 СК України, за змістом якої кошти на утримання дитини (аліменти) за рішенням суду присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі.
Все залежить від того, чи офіційно працює батько дитини, чи він працює нелегально або ж взагалі не працює та виживає за рахунок підробітків. У першому випадку аліменти стягуються в частині від його заробітної плати, в другому — в конкретній (твердій) грошовій сумі.
ВИЗНАЧЕННЯ РОЗМІРУ АЛІМЕНТІВ
Чинне законодавство не містить конкретних сум та розмірів аліментів. У кожному випадку суд визначає аліменти індивідуально, в залежності від обставин справи.
Сімейний кодекс визначає лише мінімальний розмір аліментів, який на одну дитину не може бути меншим, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
З огляду на положення Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», у 2017 році щомісячна сума аліментів не може бути меншою:

  1. для дитини віком до 6 років: з 01 січня — 406,50 грн., з 01 травня — 427,80 грн., з 01 грудня — 447,60 грн.;

  2. для дитини віком від 6 до 18 років: з 01 січня — 506,70 грн., з 01 травня — 533,10 грн., з 01 грудня — 558,0 грн.


Згідно з ч.1 ст.182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує:

  1. стан здоров’я та матеріальне становище дитини;

  2. стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;

  3. наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

  4. інші обставини, що мають істотне значення.


ЧАС, З ЯКОГО ПРИСУДЖУЮТЬСЯ АЛІМЕНТИ
Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову.
За минулий час можуть бути присуджені аліменти, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати, у зв’язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш, як за три роки.
ЗМІНА РОЗМІРУ АЛІМЕНТІВ
Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів, у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених Сімейним кодексом України.