СТВОРЮЄМО НОВІ НАСАДЖЕННЯ

СТВОРЮЄМО НОВІ НАСАДЖЕННЯ

В останні роки в суспільстві помітно посилюється увага до екологічних проблем лісу і особливо щодо збереження біорізноманіття генофонду і підвищення стійкості лісів. І у перші весняні дні активно беруться до цієї роботи працівники лісу — почався сезон лісовідновлення та залучення непридатних для сільського господарства земель під майбутні ліси. З цього приводу наша наступна розмова з головним лісничим Новоград-Волинського лісомисгоспу Г.А.ЮЗВІНСЬКИМ:
— Георгію Арсентійовичу, які основні завдання в цей період ранньої затяжної весни ставлять перед собою працівники лісового господарства?
— Одним із пріоритетних завдань, яке стоїть перед лісівниками державного підприємства «Новоград-Волинське досвідне лісомисливське господарство» є забезпечення розширеного відтворення лісів, тобто створення (відновлення) нових лісових насаджень в обсягах, що перевищують їх вирубування, та вирощування лісових насаджень на малопродуктивних і деградованих землях, які взагалі не задіяні з тієї чи іншої причини в народному господарстві.
— Тож можна говорити про те, що сезон розпочався?
— Деякі заходи з лісокультурного виробництва проводяться і в осінньо-зимовий період, а саме, складання проектів лісових культур, зачищення лісокультурних площ від порубкових рештків та по можливості при відсутності морозів підготовка грунту, заготівля лісового насіння в основному хвойних порід, підготовка механізмів.
— Які площі щорічно і цього року, зокрема, заліснюєте?
— У результаті ціленаправленої політики з лісовідновлення ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ» щорічно заліснює 235-250 га суцільних зрубів, а в поточному 2009 році, в зв’язку із зменшенням обсягів суцільних зрубів, заплановано заліснити 200 га лісових площ, із них 140 га посів і посадка лісових культур, решта проведення заходів із сприяння природному поновленню.
Крім того, на виконання державної програми зі збільшення лісистості України, в т.ч. і району розміщення держлісомисгоспу, а також з метою скорочення площі непродуктивних земель, підприємство створює в порядку лісовирощування захисні насадження на непридатних для сільгоспвикористання землях.
— То скільки ж площ відводиться під нові ліси?
— Для цієї мети в 2006 році підприємством прийнято 906 га таких земель, зокрема вже в 2006 році із них заліснено 46 га, в 2007 р. — 58 га, в 2008 — 102 га, разом із сприянням та природним поновленням в 2006-2008 р.р. створено понад 400 га нових лісів. Слід відмітити, що фінансування всіх цих робіт проводилось за рахунок власних коштів підприємства.
На поточний рік у зв’язку із кризовими явищами створення нових лісів заплановано на площі 50 га.
— Яким породам надається перевага під час нових насаджень?
— Основними лісоутворюючими породами при штучному лісовідновленні та лісовирощуванні є господарсько цінні породи дерев: сосна, дуб, ялина, ясен, модрина європейська. В залежності від умов зростання та інших об’єктивних причин в якості головних порід використовуються також інші місцеві (береза, вільха) й інтродуковані породи (дугласія, сосна чорна, модрина японська, горіх чорний та ін.).
В останні роки зростають площі лісових культур з участю модрини європейської — надзвичайно цінної породи, а загалом лісові культури намагаємось створювати максимально складними за породним складом, так як вони найбільш стійкі до різних факторів.
Підготовка грунту під лісовідновлення і лісовирощування проводиться механізованим способом тракторами МТЗ-82 в агрегаті з грунтообробним знаряддям (плугами, культиваторами), ширина міжрядь при цьому в залежності від конкретної ділянки коливається від 2-х до 4-х метрів.
На 1 га площі в залежності від умов зростання, здатності природного поновлення, а також від щільності дичини (лося, оленя, козулі) висаджуємо від 4-х до 10 тис. сіянців деревних та кущових порід.
— Де берете посадковий матеріал?
— Для цієї мети держлісомисгосп у лісових розсадниках, шкілках та теплицях виростав 3,0 млн. шт. стандартних сіянців, у тому числі 1,5 млн.шт. хвойних порід, дуба черешчатого 1,255 млн.шт., та інші. Крім того, для вирощування посадкового матеріалу на майбутні роки зібрано 7,5 т лісового насіння.
Посадматеріалом, знаряддям, механізмами для виконання поставлених задач підприємство забезпечено повністю.
Слід сказати, що працівники лісомисгоспу намагаються впроваджувати нові технології при вирощуванні як посадкового (садивного) матеріалу для створення лісових культур, так і для вирощування декоративного посадкового матеріалу.
Так, в Курчицькому лісництві введена в дію система крапельного зрошення та підживлення рослин, для обробітку застосовуються сучасні грунтообробні знаряддя. Поступово запроваджуються, де це можливо, нові технології розробки лісосік головного користування, при яких буде зменшуватись кількість суцільних зрубів.
Як вже зазначалось, держлісомисгосп п’ять років поспіль займається черенкуванням та вирощуванням декоративного посадкового матеріалу. В результаті кропіткої, досить затратної роботи, маємо певні результати, підприємство може виростити понад декілька тисяч штук стандартних саджанців та кущів самшиту, туй різних форм, модрини європейської та інші.
— Минулими роками особливу увагу громадськості привернула до себе акція «Майбутнє лісу — у твоїх руках». Чи продовжуватиметься вона цієї весни?
— Так, слід сказати, що чотири роки згідно з ініціативою Державного комітету лісового господарства України та за підтримки Міністерства освіти та науки України, Товариства лісівників України проводиться акція «Майбутнє лісу — в твоїх руках». Акція триватиме з 21 березня по 18 квітня. Мета акції — виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, ознайомлення і безпосередньої участі молоді у створенні нових лісів.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА