Уперше після Другої світової — навчальний рік в умовах війни

Уперше після Другої світової — навчальний рік в умовах війни

Уже за лічені дні в Україні стартує новий навчальний рік. Школи, які мають облаштовані укриття, переходитимуть на навчання офлайн. А перед батьками дітей-учнів постає складний вибір між якістю освіти та безпекою їхніх чад. УНІАН проінспектував кілька шкіл у різних регіонах, щоб пересвідчитись, чи встигли вони підготувати укриття та як в нинішніх умовах навчатимуться діти.

Між школою і підвалом

Освітній процес у новому навчальному році розпочнеться 1 вересня й триватиме до 30 червня наступного року. У різних регіонах країни він стартуватиме по-різному, в залежності від наявності облаштованих у школах укриттів та безпекової ситуації: у більш безпечних — очно, у близьких до проведення бойових дій — дистанційно. Однак вибір формату навчання залишили за батьками учнів, керівниками закладів освіти та військових адміністрацій.

За інформацією Міністерства освіти та науки України, станом на 15 серпня, укриттями забезпечено близько 41% об’єктів.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що найкраща ситуація з облаштуванням укриттів у навчальних закладах Львівської області. Там до початку офлайн-навчання готові 83% закладів. Найгірше забезпечені укриттями заклади освіти Миколаївщини — захисні споруди обладнані лише у 16% установ.

«Освіта, освітяни — незламні у війні»

— таку назву отримала Міжнародна серпнева педагогічна науково-практична конференція, яку напередодні нового навчального року відкрив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. Захід відбувся у форматі пленарного засідання в закладі освіти міста-героя Буча, яке усупереч активним бойовим діям вистояло.

Під час вступного слова Сергій Шкарлет подякував українським освітянам, які з першого дня війни зустріли ворога.

«Сьогодні освіта і освітяни — незламні у війні, оскільки на десятий день військової агресії рф завдяки їхній злагодженій роботі, а також ВРУ, зокрема допомозі Комітету з питань освіти, науки та інновацій, ми продовжили освітній процес. Усі українські діти, незалежно від місця перебування, були атестовані. Це той крок, про який хоче знати весь світ, а саме — як це відбувалося», — зазначив Сергій Шкарлет.

Міністр зауважив, що, попри надскладну ситуацію, за останні пів року 347 тис. дев’ятикласників і 224 тис. одинадцятикласників отримали документи про освіту.

Із цієї кількості 1153 документи про здобуття повної загальної середньої освіти та 907 свідоцтв про здобуття базової середньої освіти були видані через дипломатичні установи України за кордоном.

«Найголовніше — не загубити жодного здобувача освіти»

«За два тижні, уперше з часів завершення Другої світової війни, ми, на жаль, розпочнемо навчальний рік в умовах воєнного стану. Наше найголовніше завдання — не загубити жодної дитини, жодного здобувача освіти, де б він територіально не перебував», — наголосив Сергій Шкарлет.

Міністр повідомив про розроблені моделі навчання в закладах загальної середньої освіти в умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну.

За його словами, в основу моделей навчання покладено чотири можливі локації учнів: учасники освітнього процесу перебувають або повернулися на території, які істотно віддалені від бойових дій; учасники освітнього процесу є внутрішньо переміщеними особами; перебувають у зоні бойових дій або на тимчасово окупованих територіях; тимчасово є за межами України.

Для учнів, які перебувають за кордоном, передбачено очну, дистанційну, сімейну (домашню) форми навчання та екстернат.

Для учнів, які перебувають на тимчасово захоплених територіях або в зоні бойових дій: дистанційна форма навчання або екстернат за дистанційною формою; сімейна (домашня) форма навчання; екстернат.

Крім того, міністр розповів про успішне складання НМТ вступниками як в Україні, так і за кордоном.

osvitoria.media