Для чого потрібна промивка водопровідних мереж?

Для чого потрібна промивка водопровідних мереж?

Підприємство, яке постачає питну воду в місто, якщо поважає свого споживача, інколи припиняє подачу води і робить промивку та дезінфекцію водопровідних мереж. Звісно, використовуючи «якщо поважає», ми жартуємо. Насправді, планове припинення подачі питної води — це не примха підприємства, а його обов’язок.

Дезінфекція водопровідних мереж потрібна для попередження негативного впливу стану водопровідних мереж на якість води та для забезпечення надійного функціонування водопровідних та каналізаційних мереж.

Що таке промивка мереж і навіщо Водоканал її проводить?

Промивка — це знезараження та дезінфекція (водопровідних) мереж міста. Протягом пів року в них накопичуються осади та залишки від експлуатації технічних вузлів (іржа тощо), тому для профілактики і покращення якості води потрібно проводити промивку. Її основна мета — попередження негативного впливу стану водопровідних мереж на якість води. Для забезпечення протягом року надійного функціонування водопровідних та каналі-
заційних мереж, відбудеться виконання ремонтних робіт та заміна запірно-регулюючої арматури. Такі ремонтні роботи неможливо виконати без зупинки водопостачання міста.

У ніч із п’ятниці на суботу вода подекуди з’являтиметься, але нею користуватися не можна, вона — технічна, із підвищеним вмістом хлору. В понеділок, з 14:00, буде відновлено подачу води, і вже гарної якості, якою можна користуватися без побоювань.

Часто виникає питання: чому промивку мереж проводять саме у вихідні? Вихідні вибрані для того, щоб не паралізувати роботу підприємств та соціальних об’єктів.

Як відбувається процес промивки?

Перед тим, як почати промивку, відключаються насоси, які подають воду в місто. Після цього відкриваються випуски по місту, де стоять засувки для випуску води, щоб звільнити трубопроводи від води. Потім із водоочисних споруд подається хлорована вода в центральні мережі. Тобто, випустивши чисту воду з мереж, їх заповнюють хлорованою водою. У міських трубах вона стоятиме протягом двох діб. У цей час відбувається дезінфекція водопровідних мереж: дезінфікуючий розчин роз’їдає осад, який накопичився у водопровідній мережі, та знищує збудників інфекційних захворювань. Далі, по черзі, починають відкривати засувки для спуску води з високим вмістом хлору. Спочатку — в одному районі… Від цього вода починає «колихатися» і текти протягом години в ту частину міста, де відкрили випуски. Після цього спуск закривається і відкривається інший. Відповідно, вода змінює напрям і тече вже в іншу частину міста. Таким чином, переганяючи воду по водогонах, прочищаються мережі. Поступово високо-хлорована вода починає виходити з труб. Коли закінчено спуск високохлорованої води, у міський трубопровід подається вже чиста вода. Високохлорована вода, якою здійснювалася очистка, повністю зливається з міського водопроводу. Такий процес займає 1-2 доби.

Іноді споживачі скаржаться на погіршення якості води після промивки. В чому може бути причина?

1. Потрапляння у воду іржі. На мережах перед будинками стоять різні технічні засоби: пожежні гідранти, засувки, які з часом іржавіють. Вода під час промивки може їх збурити, а, відповідно, іржа піде у мережі. Щоб позбутися цієї проблеми, необхідно просто спустити воду.

2. Старі внутрішні мережі в будинках. Аналогічна ситуація. Мережі іржавіють і засмічуються. Під час промивки відбувається очищення наслідків іржавіння. Їх потрапляння у крани споживачів можливе, якщо недостатньо спущено воду.

3. Так звані, тупикові мережі. Спробуємо пояснити... Більшість мереж по місту є закільцьовані, тобто, вода постійно рухається. Проте, за часів СРСР до деяких будинків проводили відгалуження, які не мають кільцевого з’єднання з основними мережами. Відповідно, в таких місцях вода не циркулює. В таких ситуаціях воду теж необхідно просто спустити, проте — в більших кількостях. Тому, переважно, на такі випадки виїжджає наша бригада і зливає воду з мережі через випуски і технічні засоби.

4. Пориви на мережах. Підприємство намагається реагувати превентивно, тобто, заздалегідь здійснювати ремонти на критичних мережах.

Зараз більшість споживачів мають лічильники, і, з метою економії, ніхто не зливає воду. Саме тому виникають подібні ситуації. Наші бригади максимально намагаються зменшити їх кількість, спускаючи воду через випуски. Але, навіть попри це, певний відсоток забруднень залишиться у внутрішніх мережах споживача. Цього уникнути неможливо.

Згідно з правилами технічної експлуатації систем водопостачання, дезінфекція і промивка водопровідних мереж проводиться до зовнішнього зрізу будинків, але у більшості будинків заміна труб не проводилася з моменту будівництва (за обслуговування внутрішньо-будинкових мереж відповідає управитель — ЖЕК або ОСББ), тому для поліпшення якості води після закінчення промивки водопровідних мереж міста та для промивки внутрішньо-будинкових мереж необхідно почергово відкривати крани у мийках, раковинах і ваннах.

Адміністрація «ВУВКГ»