Міська рада пояснила, чому вуличні ліхтарі світять усю ніч

Міська рада пояснила, чому вуличні ліхтарі світять усю ніч

17 серпня на території Новоград-Волинської територіальної громади відновлено вуличне освітлення. Втім, як і все, що робиться у громаді, ця подія одразу ж знайшла як прихильників, так і тих, хто проти. З огляду на дедалі більшу кількість гнівних коментарів у соцмережах (мовляв, чому вуличні ліхтарі світять усю ніч, навіть до повномасштабної війни такого не було, тим більше — діє комендантська година), органи місцевого самоврядування надали роз’яснення.

«Усе — заради безпеки жителів громади»

«Останнім часом серед жителів Новоград-Волинської громади активно обговорюється питання доцільності вуличного освітлення в нічний час, зокрема, під час комендантської години.

У цій темі варто розуміти, що в країні триває війна, і все, що ми робимо, насамперед — для того, аби забезпечити безпеку для жителів громади, а також з метою сприяння Збройним Силам України, правоохоронним органам та іншим службам критичної інфраструктури полегшити виконання ними службових обов’язків», — йдеться в повідомленні на сайті міської ради за підписом заступника міського голови Віталія Якубова.

«Щодо вуличного освітлення в нічний час, то, слід зазначити, що його наявність не є демаскувальним фактором для ворога, оскільки у 21-му столітті засоби озброєння обладнані надсучасними пристроями, тепловізорами та іншими навігаційними системами, що працюють по заданих координатах. Тобто, ракети, які запускаються з каспійської, чорноморської акваторії або білорусі, летять винятково по заданих координатах, а не на освітлений населений пункт.

Причина відключення вуличного освітлення на початку повномасштабного вторгнення полягала в тому, що, по-перше, на територію нашої громади залітала ворожа авіація, і були випадки, коли ворожі агенти координували ворога, наприклад, інфрачервоним світлом. Тому принципово важливим було вимкнення світла в містах. По-друге, у громаді було організовано цілодобове патрулювання добровольцями добровольчих формувань та працівниками поліції. Наразі кількість патрулів скорочено, тому поліцейським складно самостійно контролювати місто в темну пору доби. Адже, як відомо, неосвітлене місто — це лояльне середовище для злочинців, диверсантів, вороже налаштованого населення, тим більше — в умовах війни.

Також у місті встановлено близько сотні камер відеоспостереження, триває встановлення роботизованих камер, які зможуть краще конт-
ролювати територію громади при частковому підсвічуванні вулиць.

Враховуючи вищезазначене та рекомендації обласної та районної військових адміністрацій, прийнято рішення щодо увімкнення вуличного освітлення протягом усієї темної пори доби. Наразі за таким принципом працює більшість міст обласного та районного значення.

Освітлення міста вночі сприятиме швидкому реагуванню ДСНС, поліції та швидкої допомоги на випадки виникнення різного роду надзвичайних ситуацій. Адже цим службам буде простіше працювати при наявності освітлення. Також потрібно враховувати, що вуличне освітлення вмикається винятково за таймером, тому швидко увімкнути його при виникненні нагальної потреби є проблематичним.

Для нас, насамперед, головне — безпека жителів громади, а не питання економії. Тому працюємо та спільними зусиллями наближаємо нашу Перемогу!

Будемо вдячні небайдужим жителям громади, які, у разі виявлення підозрілих осіб або осіб, які здійснюють протиправні дії на вулицях громади, повідомлятимуть про це чергового військової адміністрації за тел.: (067) 675-51-85 (цілодобово).

Усе буде Україна!» — цитуємо повідомлення міської ради.

Непрацюючі ділянки вуличного освітлення ремонтують

Утім, вуличне освітлення почало працювати не скрізь. Темними залишилися окремі вулиці, а подекуди — й цілі мікрорайони. Як от, наприклад, «Морське» і вулиці, прилеглі до залізничного вокзалу. Освітлення там з’явилося 17 серпня, а в подальші вечори й ночі було темно.

У чому причина — пояснив начальник управління житлово-комунального господарства та екології міської ради Олег Годун.

«Це пов’язано з тим, що обладнання тривалий час, майже пів року, не працювало. Як відомо, тривалі паузи в експлуатації спричиняють поломки. Десь реле перегоріли, десь дріт украдено, десь інші неполадки виникли.

Але поступово відновлюємо. Будемо вдячні, якщо мешканці повідомлятимуть в управління ЖКГ про непрацюючі ліхтарі», — каже Олег Годун.

Щодо «Морського», то там несправності усунули, і вже увечері, 23 серпня, і в ніч проти Дня Незалежності України, більшість вуличних ліхтарів працювали.

Нагадаємо, у Новограді-Волинському вуличне освітлення припинили вмикати через декілька днів від початку широкомасштабного російського вторгнення. Світломаскування в такий спосіб тривало майже пів року.

Олег БРЮХАНОВ