Падіння виробництва молока: що буде з цінами?

Падіння виробництва молока: що буде з цінами?

Україна почала відчувати дефіцит молока. Через війну виробництво впало, і ця тенденція продовжуватиметься, — переконані аналітики. Чи вистачить українцям молока, і як його дефіцит впливатиме на ціни — розбирався Центр громадського моніторингу і контролю.

Скорочення надоїв і зростання цін

За даними Асоціації виробників молока, у першому півріччі виробництво молока скоротилося до 3,73 млн т (на 13,2%). У фермерських господарствах падіння становило 16%, у промислових — 7,3%. На це вплинули зміни в раціоні тварин, перебої з дійкою корів та зменшення поголів’я. Ферми в регіонах з активними бойовими діями не могли своєчасно доїти корів через брак персоналу та часті обстріли. Частина із них не змогли запасти достатньо корму на зиму. У перші місяці війни багато промислових господарств взагалі не запліднювали тварин через невизначеність ситуації.

Дефіцит напряму впливає на ціни. Українці вже відчули подорожчання молока, сметани й масла, і ця тенденція продовжується. Молоко з жирністю 1% за 900 мл зросло в ціні з серпня з 32,88 до 34,75 грн. Середня ціна масла 73% підвищилася до 62,7 грн/200 г, у порівнянні з 58,97 грн у липні. Сметана жирністю 15% подорожчала з 33,64 до 35,17 грн за 350 г. Сметана жирністю 20% зросла в ціні з 37,99 до 39,1 грн. Найбільше ціни зросли в Західному та Північному регіонах.

Здорожчання через експорт

Молочна галузь України, попри війну та збитки, яких зазнають фермери, досі задовольняє потреби внутрішнього ринку та постачає продукцію на експорт, — сказав народний депутат України, член Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики європейських країн Дмитро Соломчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна. Зокрема, до Польщі, Німеччини, Нідерландів та інших європейських країн.

Уже цього місяця, під впливом такого фактора як експорт, в Україні може розпочатися не точкове, а стійке здорожчання молокосировини, — кажуть в Асоціації виробників молока. Аналітики підкреслюють, що саме він залишається основним ціноутворювальним фактором у сегменті. Через дешеву сировину українська молочна продукція наразі досить конкурента на світовому ринку. І не виключено, що взимку на неї буде ще більше попиту, з огляду на скорочення виробництва молока в ЄС та високу його ціну. Відтак, учасники українського ринку прогнозують, що вже у вересні може розпочатися більш стійке, а не точкове, підвищення цінової пропозиції на молокосировину.

Державна підтримка

Держава продовжує підтримувати виробників продукції тваринництва, — наголосив Дмитро Соломчук. Зокрема, малі фермерські господарства площею до 120 гектарів можуть подати заявки через державний агрореєстр і отримати 3100 грн допомоги на один гектар. Фермери, які мають поголів’я до 100 корів, отримують по 5300 грн на одну корову на відгодівлю.

«Всі аграрії, в яких було знищене господарство, були під окупацією — потрібно робити експертизи знищеної чи викраденої техніки, приміщень, подавати втрати, реєструвати їх. Настане день, коли будемо отримувати репарації, і частина виплат піде на відновлення сільського господарства, бо це — найважливіша галузь у країні», — додав народний депутат.

Надходить підтримка і від інших держав. Наприклад, Швейцарія виділила CHF2,5 млн (близько 100 млн грн) на підтримку господарств із виробництва молока у постраждалих від бойових дій регіонах — Чернігівській, Київській та Сумській областях. Основну увагу буде приділено дотриманню гігієни процесу доїння тварин. Відповідний гуманітарний проєкт реалізується на запит Міністерства аграрної політики та продовольства України у взаємодії з Асоціацією виробників молока України (АПМ), міжнародним благодійним фондом #SaveUA та Державною службою України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Центр громадського моніторингу і контролю