Водоканал виявив 17 фактів несанкціонованого підключення до водогонів — що чекає на порушників?

Водоканал виявив 17 фактів несанкціонованого підключення до водогонів — що чекає на порушників?

Украй необхідним напрямком роботи Водоканалу є виявлення несанкціонованих підключень, позаоблікового користування водою, адже це є основною складовою її втрат, — інформує Новоград-Волинський водоканал.


«Будемо відверті, таких випадків у нашому місті — безліч. Крок за кроком ми рухаємося, щоб зменшити втрати в мережі та звести їх до мінімуму. За останні три місяці відділ збуту Водоканалу виявив 17 фактів несанкціонованого користування системами централізованого водопостачання та водовідведення», — повідомляє підприємство.


Чому це надзвичайно важливо?


Уся вода проходить очистку, лише після цього подається споживачам. Цей процес потребує значних витрат, а ті, хто її крадуть, зрозуміло, за спожиту послугу не сплачують. Тобто, усі такі витрати відображаються на фінансовому стані підприємства, зрештою — на його змозі оновлювати мережі та модернізувати необхідні механізми.


«Виявити несанкціоноване підключення вкрай складно. Але, попри труднощі, за останній період працівники відділу збуту виявили 17 випадків позаоблікового користування водою. Зокрема, на вул. Василя Стуса, вул. Акі Камбарова, вул. Саксаганського, вул. Лянгуса, І-му провулку Юрія Глухова, вул. Остапа Вишні, вул. Водопровідній, вул. Олени Пчілки, вул. Західній, вул. Купріна, вул. Соборності, вул. Євгена Коновальця, вул. Ольги Косач-Кривинюк, вул. Нестора Літописця.


Цей список можна довго продовжувати. Але принаймні на кожній із вищеперерахованих вулиць ми виявили щонайменше по одному порушенню», — інформує відділ збуту Водоканалу.


Далі, для прикладу, фахівці підприємства пропонують ознайомитися з реальними об’ємами втрат, приводять розрахунки: «Нехай, це — незначні втрати. Але, підрахувавши, що 17 абонентів беруть лише по 5 кубометрів води в місяць (17 х 5 х 12), отримуємо 1020 кубічних метрів за рік. У грошовому еквіваленті: 1020 куб. метрів множимо на 44,71 грн й отримуємо: 



0
ГРН

А йшлося ж лише про 5 кубічних метрів у місяць на одного незаконного споживача. І лише за рік…»

Що ж до відповідальності, то, у відповідності до розділу ІV «Самовільне приєднання до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення, нераціональне водокористування», «Правил користування системами централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення в населених пунктах України» (затверджених наказом №190 від 27.06.2008 р.), за позаоблікове використання централізованого водопостачання проводиться розрахунок витрат води за пропускною спроможністю водопровідного вводу при швидкості руху води в ній — 0,7 м/с та дією її повним перерізом цілодобово або з урахуванням графіка подачі води.

Розрахунковий період при самовільному приєднанні встановлюється з дня початку такого приєднання. Якщо дату початку самовільного приєднання виявити неможливо, то період самовільного користування становить тридцять діб.

До речі, одним із прикладів, як стверджують на Водоканалі, організованого викрадення води, став випадок з одним із міських ОСББ.

«15 вересня, у присутності свідків, працівники КП НВМР «ВУВКГ», дотримуючись усіх нормативів, порушення зафіксували», — днями повідомив на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці Водоканал.

З огляду на вищезазначене, Новоград-Волинський водоканал укотре підкреслює, що боротьба з розкраданням води, пошук несанкціонованих підключень та позаоблікового її використання є надзвичайно важливим. Адже такі підключення призводять до значних збитків підприємства, які, у тому числі, «лягають на плечі» сумлінних споживачів.

«Тому велике прохання до споживачів, небайдужих мешканців: якщо ви знаєте про випадки крадіжки води, — повідомте про це працівникам відділу збуту», — закликають на підприємстві.

Підготував Олег БРЮХАНОВ