Право голосу необхідно повернути простій людині

Право голосу необхідно повернути простій людині

МЕШКАНЦІ ГРОМАДИ ПОВИННІ САМІ ОБИРАТИ ТА МАТИ ПРАВО ВІДКЛИКАТИ БУДЬ-ЯКОГО ЧИНОВНИКА, ЯКИЙ ВТРАТИВ ДОВІРУ!
Політична партія «ОСНОВА» висуває низку прогресивних ініціатив, пов’язаних зі змінами виборчого законодавства в Україні.

По-перше, назріла необхідність прийняття нової Конституції, оскільки нині діюча вже не відповідає політичним, економічним і соціальним реаліям. Обов’язковою умовою прийняття основного Закону держави має стати проведення Всеукраїнського референдуму з цього найважливішого питання. Подібний досвід в Україні вже є. У 1991 р. відбувся референдум щодо підтвердження Акту проголошення незалежності України, на якому «за» незалежність проголосувало 28,8 млн. громадян (90% загальної кількості тих, хто голосував). У 2000 році українці брали участь у референдумі про дострокове припинення повноважень ВР, обмеження депутатської недоторканності, скорочення чисельності ВР до 300 депутатів і створення двопалатного парламенту. На жаль, другий референдум не був реалізований, оскільки у Верховній Раді не знайшлося 300 голосів для затвердження результатів референдуму, хоча всі його пункти отримали підтримку більшості українців.
Лідер ПП «ОСНОВА» Сергій Тарута є співавтором законопроекту №3781 «Про процедуру підготовки нової Конституції України». Він переконаний, що розробляти її мають Конституційні Збори з представниками від усіх територіальних громад, із залученням кращих науковців та практиків із незаплямованою репутацією. Розроблений проект повинен пройти всенародне обговорення і лише після цього — винесений на всеукраїнський референдум. Кожен громадянин України повинен і може вирішувати, за яким Законом житиме він та його країна. Тільки всенародно прийнята Конституція може стати фундаментом держави і повернути Україні втрачені позиції.
В «ОСНОВІ» також переконані, що посади голів місцевих адміністрацій, місцевих суддів, керівників місцевих органів правопорядку повинні стати виборними, з можливістю відкликання З ІНІЦІАТИВИ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ.
В Європі такий метод формування суддівського корпусу використовує Швейцарія. Практика обрання суддів застосовується також у США і Японії.
Партія «ОСНОВА» виступає за реальну децентралізацію державної влади. Тому пропонує позбутися інституту губернаторства з роздутими штатами і дублюванням більшості функцій місцевих органів влади. Всі повноваження з управління регіонами і засоби на їх виконання повинні залишатися в розпорядженні територіальних громад.
Взагалі апарат чиновників у владних кабінетах необхідно скоротити приблизно на 70%. У сучасному світі з розвитком електронних технологій чиновники перестали грати ту роль, яка їм відводилася раніше. До того ж, при впровадженні широкої комп’ютеризації процесів управління різко знизиться кількість хабарників, бо комп’ютеру неможливо дати хабар.
Партія «ОСНОВА» наполягає на необхідності зняття недоторканності з чиновників та депутатів усіх рівнів із можливістю їх відкликання за ініціативою місцевих громад. Погодьтеся, це справедливо: хто вибирає, той має право змінити своє рішення і відкликати будь-якого обраного чиновника з його посади, якщо бачить у його діях невідповідність нормам Закону, фіксує невиконання обіцянок і т.п.
Партія «ОСНОВА» пропонує помітно спростити процедуру реєстрації виборців і голосування з найважливіших питань на референдумах, закріпивши право скористатися особистим електронним кабінетом. Існуюче зараз «кріпосне право», при якому виборець зобов’язаний голосувати лише за місцем реєстрації, — це анахронізм. Громадяни повинні мати можливість самостійно визначати, на якій виборчій дільниці їм зручніше проголосувати.
Такий механізм дозволить взяти участь у виборах тим людям, хто в силу різних об’єктивних причин не може проголосувати за місцем реєстрації. До того ж, існуючі сьогодні технічні засоби дозволяють забезпечити надійну ідентифікацію особи виборця.
Геннадій ФРЕГЕР, голова Новоград-Волинської міської організації політичної партії «Основа»