Чому корисно споживати  хліб із висівками?

Чому корисно споживати хліб із висівками?

Харчовий раціон сучасної людини, з точки зору самого організму, досить бідний. На жаль, із розвитком харчової індустрії і різноманіттям продуктів харчування, що переповнюють полиці магазинів, наш організм став катастрофічно недоотримувати багато необхідних
макро- та мікроелементів, вітамінів для його повноцінного росту, розвитку і підтримки здоров’я в належному стані. Не можна не погодитися з тим, що зараз поняття «смачний» і «корисний» продукт харчування розділилися між собою. Адже смак у продукті можна штучно створити, додаючи консерванти, харчові добавки, синтетичні вітаміни та інші інгредієнти, що лише створюватимуть певні смакові властивості, зовсім не нестимуть користь, а навіть будуть шкодити нашому організму. Такі прийоми широко використовуються сучасними виробниками хлібобулочної продукції для простого отримання прибутку, зовсім не зважаючи на здоров’я споживачів.




Розуміючи це, ми повинні відповідально підходити до вибору їжі, ставлячи на чільне місце насамперед ту цінність, яку вона повинна нести організму, а, отже, здоров’ю. Це і є основа здорового харчування.

Саме з таких передумов серед великого асортименту хлібобулочних виробів, що виробляє ПрАТ «Звягельхліб», чільне місце посідає «Хлібчик висівковий», до складу якого входять житні висівки. Про цей хліб можна сказати: не тільки смачно, але й корисно!

Сьогодні висівки вважаються відходами виробництва, побічним продуктом переробки зерна, не дивлячись на те, що саме в них зберігається все найкорисніше, що взагалі є в зерні. І, знаючи це, наші предки пекли хліб винятково з обдирного борошна грубого помелу. Ми ж, розуміючи всю згубну дію постійного вживання рафінованого борошна, повинні повернути своєму організму те, чого позбавляємо протягом довгого часу, а це — 90% біологічно активних компонентів цільного зерна. У них містяться вітаміни групи В, від яких залежить нормальна робота нервової системи, калій — мікроелемент, який відповідає за здорове серце. Крім цього, висівки містять клітковину, що забезпечує нормальну роботу шлунково-кишкового тракту, вітаміни А і Е, мікроелементи — кальцій, фтор, мідь, цинк, магній.

У висівках багато селену, який у комбінації з вітаміном Е («вітаміном молодості») бере участь у всіх окислювальних процесах нашого організму. Висівки успішно сприяють очищенню і видаленню з нього шкідливих сполук важких металів — свинцю і ртуті. Вони є ефективним засобом для зменшення ваги, оскільки переважно складаються з харчових волокон. Проходячи травним трактом, висівки накопичують у собі рідину і розбухають, створюючи відчуття ситості, що дозволяє скоротити кількість їжі, що споживається, а це — суттєво в боротьбі із зайвою вагою.

Вчені провели низку досліджень, у ході яких було з’ясовано, що вживання висівок при захворюванні цукровим діабетом може перешкоджати підвищенню рівня глюкози в крові людини. До речі, дітям також можна вживати висівки з 2-х років. Їхня користь величезна, висівки дають саме те, чого в процесі «еволюції» не вистачає людському організму.
Звісно, хліб, до складу якого входять висівки, не є панацеєю від усіх хвороб, але при постійному додаванні його до свого харчового раціону можна значно покращити самопочуття і зменшити дефіцит у таких потрібних для людського організму корисних речовинах. Тому відповідально ставтеся до свого здоров’я і звертайте увагу на ті продукти, що ви споживаєте! Надавайте перевагу смачним і корисним хлібобулочним виробам, виготовленим на традиційних технологіях.

Н. ГОРЛАТА, начальник
лабораторії ПрАТ «Звягельхліб»