Воно… або Картина жахів, та не за Кінгом

Воно… або Картина жахів, та не за Кінгом

У відомому товстелезному романі американського письменника Стівена Кінга «Воно» йдеться про сімох друзів, котрі вступають у протистояння з потойбічною істотою, яка «харчується» дитячими страхами. Проте повністю знищити потвору з першої спроби їм не таланить. Лише коли друзі подорослішали і знову зіштовхнулися з цим чудовиськом, тоді врешті його перемогли…
…Днями ходив до лісу. І жахнувся. Буквально за останні кілька тижнів побутових відходів у соснині значно побільшало. Звозять сміття просто в мішках із-під цукру. Лежить і насипом. Пластик, скло, всіляке дрантя, уламки шиферу, цегли, пінопласту… Навіть якесь одоробло приперло побитий унітаз (очевидно, фаянсовий аксесуар не витримав сідала господаря).
І таке жахіття на сотні метрів.
По сосняку посаджені смуги беріз. Якісь дбайливі мешканці «смолківського» житлового масиву змайстрували біля однієї із таких столика, лавки. То якесь «чудо» і сюди приперло лантухи зі всяким непотребом.
Неподалік, ближче до загорожі водопровідної станції, був ще один столик із лавками. Зламали, рознесли. Й сліду ніякого не лишилося від того.
Диву даєшся. Хто ж це за такий вид індивідуума? Чи оте «воно» прийшло з того потойбіччя, як у Кінга? Тільки на відміну від вигаданого чудовиська, яке «харчувалося» дитячими страхами, у нашому реальному житті їх, на жаль, безліч, і вони «поїдають» красу навколишнього середовища.
Звідки вони, оті «поїдальники» всього живого навколо себе? Чиїх батьків-дідів «паростки»? Адже нормальними, свідомими людьми їх важко назвати. Бо нормальні, свідомі люди такого не чинять.
Уже давно в місті запроваджено таку послугу як вивезення побутових відходів із приватного сектора. Порівняно, плата за це не висока. Та власне мішки, в яких викидають непотріб, дорожчі, ніж плата за послугу.
Що це? Жлобство?
Зрештою, на рівні міської ради потрібно прийняти рішення, аби всіх мешканців приватного сектора примусити здавати побутові відходи в належний спосіб.
А що ж екологи? Ті, що мають ревно захищати навколишнє середовище? Може, потрібно збільшити кількість рейдових виїздів по районах міста? Підняти розмір штрафів до таких, щоб оте «воно» боялося й до лісу або якого куща підступитися!
Герої Стівена Кінга побороли «своє» зло. Чи поборемо ми своє?
Микола МАРУСЯК