Чи можна їсти хліб,  коли на дієті? Чим корисний хліб

Чи можна їсти хліб, коли на дієті? Чим корисний хліб

У сучасному світі практично кожен із нас стежить за своїм раціоном харчування — для того, щоб не тільки підтримувати гарну фізичну форму, але й бути здоровою людиною. Адже з їжі ми отримуємо всі необхідні макро- і мікроелементи, вітаміни, поживні речовини. Саме тому стало «модним» підраховувати калорійність свого добового раціону, дотримуватися тієї чи іншої дієти. І досить цікавим є той факт, що споживання, здавалося б, такого калорійного продукту як хліб не тільки не зашкодить у боротьбі із зайвою вагою, але й при адекватному споживанні надасть необхідну енергію для нормального функціонування організму.




Боротьбу за стрункість ми завжди починаємо з найчастішої і найпоширенішої помилки — відмови від хліба. Звичайно, думаємо ми, адже там — лише вуглеводи! І помиляємося... Жоден продукт не здатний замінити хліб! Вуглеводи бувають різні. Давайте розберемося з найпоширенішим звинуваченням, яке ми висуваємо до хліба: високий вміст вуглеводів. Насправді їх, звичайно ж, чимало: у пшеничному хлібі — 50-56%, а в житньому — 46-47%. Але вуглеводи поділяються на прості (глюкоза, фруктоза, сахароза) і складні (крохмаль, глікоген, клітковина, пектини). Наприклад, вуглеводи, що містяться в цукерках, відносяться до простих: вони легко засвоюються і так само легко відкладаються у вигляді зайвої ваги. А ось «хлібні» — це складні вуглеводи. Тому вони довше залишають відчуття ситості і забезпечують нас додатковою енергією. Вуглеводи — це важлива частина нашого раціону, без них неможлива нормальна робота організму і мозку, наших клітин і м’язів.

Між іншим, у хлібі є ще й білок! Звичайно, якщо дивитися на відсотковий вміст, то його всього 7-9%, але який він важливий! За законами правильного харчування, частка споживання рослинного білка в раціоні повинна бути не менше половини. Тому думки деяких дієтологів зійшлися воєдино, що прибічники тільки білкових дієт вельми ризикують, налягаючи лише на м’ясо. Це, по-перше. По-друге, хліб містить незамінні амінокислоти (метіонін і лізин). Ці амінокислоти не виробляються в організмі самостійно, але є необхідними для нормальної життєдіяльності, саме тому вони повинні надходити до нас із їжею. Лізин бере участь у процесах кровотворення, а метіонін вважається речовиною, що перешкоджає ожирінню і накопиченню жиру в печінці. Ви, звичайно ж, можете пошукати заміну метіоніну, наприклад, у яйцях і м’ясі, але ось тільки на сумарній калорійності така заміна позначиться не кращим чином.

Третьою перевагою хліба є клітковина (харчові волокна). Піклуючись про здоров’я кишківника, вона регулює його роботу, працює як губка, очищає його і природним шляхом виводить усе зайве із шлунково-кишкового тракту — слиз, шлаки. Клітковина перешкоджає утворенню каменів і застою в жовчному міхурі. Ця корисна властивість досягається, завдяки лігніну, особливому компоненту, який пов’язує і видаляє жовчні кислоти з організму. Але і це ще не все! Клітковина повинна бути в раціоні кожної людини, вона знижує «поганий» холестерин, нормалізує рівень цукру в крові і запобігає розвитку раку. Правда, є важливе уточнення: містяться ці всі корисні компоненти здебільшого у житньо-пшеничних сортах хліба та у виробах із додаванням висівок або борошна грубого помелу. Ваш шлях до схуднення повинен супроводжуватися хлібом, який має позначку «з висівками». Його не тільки не можна виключати з раціону, але й необхідно споживати спеціально. Калорійність хліба з висівками на 10% нижче, ніж білого. Такий хліб багатий на антиоксиданти. Висівковий хліб дозволяє зберегти до 70% вітамінів групи В, які беруть участь у регуляції обмінних процесів, а також у нормальному функціонуванні нервової системи. І наостанок: висівки дозволяють зберегти до 80% мінерального складу цілісного зерна: магній, калій, натрій, фосфор, а також хром селен і марганець, необхідний для краси.

Білий або чорний? Який же вибрати: житній або пшеничний? З одного боку, калорійність житнього — 227 ккал, тоді як пшеничного — 240 ккал. Саме через низьку калорійність дієтологи радять вживати його частіше. Але виразкова хвороба або хронічний гастрит ставлять «табу» на житньому хлібі, оскільки він може викликати погіршення стану. У таких випадках краще віддати перевагу пшеничному хлібу. 150 г на добу не завдадуть великої шкоди фігурі, а ось здоров’я зберегти допоможуть!

І саме фахівцями виробничо-вимірювальної лабораторії ПрАТ «Звягельхліб» приділяється велика увага при розробці та впровадженні у виробництво нових видів продукції. При цьому проводиться розрахунок харчової та енергетичної цінності, збалансовується співвідношення вмісту жирів, білків, вуглеводів та солі.

Споживайте смачні та корисні хлібобулочні вироби без шкоди для свого здоров’я та фігури.

У статті використані матеріали навчального посібника «Інноваційні технології та продукти. Оздоровче харчування», авторами якого є професори, доктори технічних наук Київського Національного університету харчових технологій — Г.О. Сімахіна, А.І. Українець.

Н. ГОРЛАТА,
начальник виробничо-вимірювальної
лабораторії ПрАТ «Звягельхліб»