Споживання грибів:  10 правил безпеки

Споживання грибів: 10 правил безпеки

Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2000 видів шапинкових грибів, до 500 із них вважають їстівними. Найчастіше гриби споживають, як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

 




Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема, фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Отруйні гриби небезпечні для здоров’я та життя. Щороку в нашій країні жертвами «тихого полювання» стають десятки людей. У нинішньому році на Житомирщині зафіксовано один смертельний випадок від отруєння грибами — померла 57-річна жінка з Овруцької громади.
 

Як не отруїтися грибами?


● Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

● Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

● Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.

● Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають у себе отруйні речовини, зокрема, важкі метали.

● Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддає воду і збільшує концентрацію токсинів.

● Не куштуйте сирі гриби.

● Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.

● Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

● У випадку отруєння, в жодному разі не займайтеся самолікуванням — це небезпечно для життя!

● Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
 

Якщо все ж отруїлися грибами, правила першої допомоги:


●  терміново телефонуйте до «швидкої»: 103;

●  прийміть сорбент;

●  промийте шлунок водою;

●  дотримуйтеся постільного режиму;

●  пийте багато води та прохолодного чаю.

Не експериментуйте з видами грибів, які вам здаються абсолютно їстівними, бо це можуть бути навіть досить небезпечні умовно їстівні гриби!
 

Відділ епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
ДУ «Житомирський обласний центр
контролю та профілактики хвороб МОЗ України»