Спалювали житло… на замовлення

Спалювали житло… на замовлення

Поліцейські ліквідували організовану злочинну групу, яка на замовлення спалювала житло громадян по всій країні.

 

Таку «послугу» можна було замовити в телеграм-каналі — коштувало це від 500 до 3000 доларів. Палії розробляли план вчинення злочину: проводили розвідку місцевості, закуповували паливно-мастильні матеріали та робили з них «коктейлі Молотова». Наступні десять років вони можуть провести за ґратами.

Спалювали житло… на замовлення

Оперативники Департаменту карного розшуку спільно з працівниками карного розшуку в Житомирській області встановили організаторів злочинної групи: 20-річний та 26-річний мешканці Київської та Чернігівської областей. Для виконання «брудної» роботи вони залучили девʼятьох мешканців Київщини та Житомирщини, віком від 17 до 34 років, самі ж приймали замовлення на підпали та розподіляли між членами ОЗГ гроші, отримані за скоєння злочинів.

Спалювали житло… на замовлення

Фігуранти організовували виїзд на місце події в будь-яку точку країни та закидали будинки й квартири пляшками із запалювальною сумішшю, фільмуючи підпал чужого майна на камеру. Відео надсилали замовникам у якості підтвердження виконання. За послугу просили від 500 до 3000 доларів.

Таким чином зловмисники встигли пошкодити чотири квартири та пʼять будинків у Чернігівській, Полтавській, Львівській, Житомирській, Вінницькій та Київській областях.

Спалювали житло… на замовлення

Слідчі Нацполіції провели 24 обшуки за місцями проживання учасників групи й зібрали беззаперечні докази причетності до серійних підпалів усіх одинадцятьох учасників злочинної групи. В тому числі — вилучили боєприпаси, понад 10 тисяч доларів у різній валюті, мобільні телефони, на які приймалися замовлення та фільмувалися злочини, та банківські картки, на які перераховувалися кошти за скоєне.

Спалювали житло… на замовлення

За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора всім учасникам злочинної групи, включаючи організаторів, повідомлено про підозру за умисне знищення або пошкодження чужого майна, вчинене шляхом підпалу організованою групою (ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 194 Кримінального Кодексу України).

Підозрюваним вручено клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді цілодобових домашніх арештів. Їм загрожує до десяти років позбавлення волі.

Департамент комунікації Національної поліції України (за матеріалами ДКР та ГСУ)