За позовами прокуратури у власність держави повертають землю, що належить росіянам і білорусам

За позовами прокуратури у власність держави повертають землю, що належить росіянам і білорусам

Прокуратура вживає заходів щодо припинення права власності на земельні ділянки, які перебувають у власності громадян росії та республіки білорусь, шляхом їх конфіскації.

 

Упродовж 2023 року Звягельська окружна прокуратура, вивчивши стан додержання вимог законодавства у сфері земельних відносин, встановила порушення.

Прокурори виявили, що у Звягельському районі майже 63 га землі на праві приватної власності належить громадянам країни-агресора — росії та її поплічниці — білорусі.

Успадковані свого часу земельні ділянки вартістю понад 2 млн грн іноземні громадяни, за чинним законодавством України, мали б протягом року відчужити. Однак цього не зробили, порушивши вимоги ч. 4 ст. 81 Земельного кодексу України.

З огляду на це, окружна прокуратура до судів першої інстанції Звягельського району скерувала позовні заяви в інтересах держави в особі ГУ Держгеокадастру в Житомирській області до іноземних громадян про конфіскацію земельних ділянок за рішенням суду.

У поточному році окружна прокуратура роботу на вказаному напрямку продовжує та вживає заходів представницького характеру для припинення права власності іноземців на земельні ділянки, шляхом їх конфіскації у власність держави в особі ГУ Держгеокадастру в Житомирській області. Зокрема, в інтересах держави заявлено низку позовів щодо конфіскації земельних ділянок площею 22 га вартістю понад 1,6 млн грн, які перебувають на розгляді в суді.

Наразі суди задовольнили 11 позовів прокурора про конфіскацію земельних ділянок, при цьому у власність держави повернуто землі площею 14 га вартістю понад 1 млн грн.

Враховуючи актуальність зазначеного питання, робота Звягельської окружної прокуратури на вказаному напрямку триває.

Ірина МЕЛЬНИК, прокурор окружної прокуратури