«Постать Степана Бандери і його значення для історії України»

«Постать Степана Бандери і його значення для історії України»

На таку тему з нагоди 110-річчя від дня народження Степана Бандери 16 січня відбувся «круглий стіл» у малому залі міського Палацу культури. Захід пройшов за ініціативи Новоград-Волинського осередку Всеукраїнського Братства ОУН-УПА ім.Генерала Романа Шухевича — Тараса Чупринки. Про це повідомляє відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради.
1 січня виповнилося 110 років із дня народження лідера ОУН Степана Бандери, чиє ім’я стало символом боротьби за свободу України. Тож, рішенням сімнадцятої сесії Житомирської обласної ради сьомого скликання №1195 від 26 липня 2018 року, 2019 рік на Житомирщині проголошено роком Степана Бандери.
За словами організаторів «круглого столу», постать Бандери — надзвичайно вагома, адже він — ідеолог, теоретик і практик українського націоналізму в ХХ столітті, а для багатьох українців — символ боротьби за незалежність.
Із промовою перед присутніми виступив голова правління Української народної ради Донеччини та Луганщини, український політолог, історик, публіцист та автор книги «Демонтаж лицемірства» Станіслав Федорчук, який нагороджений відомчою нагрудною відзнакою СБУ «Хрест доблесті» ІІ ступеня. Про постать Степана Бандери, його значення для української історії, досвід боротьби за незалежність України говорили молодь, представники творчої інтелігенції Новограда-Волинського, краєзнавці, громадські активісти.
«Той, хто між свободою і хлібом обирає хліб, — не матиме ані свободи, ані хліба», — цей вислів належить Степану Бандері. Похідне від його прізвища — слово «бандерівець», яким у радянські часи клеймили національно свідомих українців, у новітній історії України стало синонімом патріотизму. Дедалі більше жителів України відчувають гордість, коли їх називають «бандерівцями». Погодьтеся, без вагомих на те підстав українські патріоти не нарекли б себе похідним словом від чийогось прізвища. Тож, цілком закономірно, що вороги нашої держави навіть через сім десятиліть після смерті Степана Бандери відчувають страх перед цим ім’ям.
Олег БРЮХАНОВ