Хроніка 10/2019

Хроніка 10/2019

РОЗСЛІДУЮТЬ ЗАГИБЕЛЬ ДВОХ ЛЮДЕЙ ЧЕРЕЗ ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ
Одразу два повідомлення (з Бердичева та Ємільчинського району) про загибель людей надійшли до поліції 1 березня. В обох випадках, за попередніми відомостями, до трагічних наслідків призвели порушення правил безпеки. Розпочато кримінальні провадження.
Близько 11:00 медики «швидкої» повідомили про констатацію смерті 42-річного жителя м.Бердичів. На місці події, на території підстанції підприємства із подачі електроенергії, працівники слідчо-оперативної групи місцевого відділу з’ясували, що близько 10:50 під час виконання ремонтних робіт чоловік отримав удар струмом.
Призначено судово-медичну експертизу для встановлення причин його смерті та інших обставин події.
В Ємільчинському районі, поблизу с.Серби, під час санітарної валки лісу загинув 34-річний житель села Великої Цвілі. З’ясовуючи обставини події, поліцейські встановили, що під час падіння зрізаної сосни також зламалася та обвалилася суха вільха, яка смертельно травмувала чоловіка.
За обома фактами розпочато кримінальні провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272 (Порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою) Кримінального кодексу України. Проводяться необхідні слідчі заходи.
ПОЛІЦІЯ РОЗПОЧАЛА РОЗСЛІДУВАННЯ ОБСТАВИН СМЕРТІ ЧОТИРЬОХ ЛЮДЕЙ У КОРОСТИШЕВІ
1 березня, увечері, поліцейські Коростишівського відділу, перевіряючи повідомлення місцевої жительки про втрату зв’язку з братом, виявили у його будинку тіла чотирьох чоловіків. За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження.
Заявниця розповіла поліцейським, що упродовж чотирьох днів у будинку її 47-річного брата горить світло, але він не відповідає на телефонні дзвінки.
Відтак на місце події, на одну з вулиць райцентру, виїхала слідчо-оперативна група для перевірки інформації. Під час огляду в одній із кімнат оселі було виявлено тіла чотирьох чоловіків, серед них — і брат заявниці.
Встановлено, що всі вони — місцеві жителі, непрацюючі, 1968, 1965 та 1983 років народження. На їх тілах видимих тілесних ушкоджень не виявлено.
Поліцейські експертно-криміналістичної лабораторії провели огляд та зафіксували всі обставини на місці події. Зокрема, вхідні двері у будинок були зачинені зсередини, слідів проникнення до приміщення іншим шляхом не виявлено. Обстановка у кімнаті, де знайшли померлих, вказувала на їх спільну вечерю із вживанням алкоголю.
За цим фактом розпочато кримінальне провадження. Триває встановлення всіх обставин. Відповідно до зафіксованих у ході огляду тіл ознак, ймовірною причиною смерті може бути отруєння невідомою речовиною. Наразі проводиться судово-медична експертиза.
У ЗВЯГЕЛЬЧАНИНА ВИЛУЧИЛИ ЗБРОЮ
Під час поверхневої перевірки оперативники виявили у 56-річного перехожого предмет, подібний до пістолета, та кастет. Обставини з’ясовуються у рамках кримінального провадження.
\"ХронікаУвечері 27 лютого на одній із вулиць Новограда-Волинського оперативники кримінальної поліції провели поверхневий огляд перехожого чоловіка, який, за наявною у правоохоронців інформацією, міг мати при собі заборонені речі. У результаті виявили у 56-річного жителя райцентру предмет, схожий на пістолет, і металевий кастет.
За таких обставин на місце події прибула слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції. Виявлене у чоловіка вилучили.
За словами звягельчанина, зброю він носив із собою для самозахисту.
Слідчі подали клопотання до суду щодо направлення вилученого на експертне дослідження. Обставини та походження зброї встановлюються у рамках розпочатого за ст.263 (Незаконне поводження із зброєю) Кримінального кодексу України досудового розслідування.
Нагадаємо, що за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу встановлено покарання у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 7 років.
ЗАТРИМАЛИ МАГАЗИННИХ ЗЛОДІЇВ ПІД ЧАС КРАДІЖКИ
28 лютого, уночі, до поліції надійшло повідомлення про спрацювання охоронної сигналізації у супермаркеті Черняхова. На місці події працівники групи реагування місцевого відділення виявили зламані вхідні двері, а у самому приміщенні — двох молодиків. Обох було затримано та доставлено до поліції.
Сигнал про проникнення до торговельного закладу надійшов близько 1:30. Для перевірки повідомлення за вказаною адресою прибули працівники сектору реагування патрульної поліції Черняхівського відділення. Правоохоронці виявили зламані вхідні двері, а також двох чоловіків, які уже зібрались тікати із викраденим із магазину.
Обох було затримано, а на місце викликано слідчо-оперативну групу Черняхівського відділення поліції. Всі обставини події було відповідно зафіксовано, а у чоловіків вилучено пакунки з алкоголем та продуктами харчування.
Як згодом з’ясувалось, обоє затриманих є непрацюючими місцевими жителями. Одному з парубків 23 роки, а іншому — 17.
Поліцейські встановили причетність парубків ще до 5 злочинів, учинених у райцентрі наприкінці листопада 2018 та у січні-лютому 2019 року. Йдеться про крадіжки з кіосків, магазинів та квартир.
Досудове розслідування проводиться за ознаками правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 6 років.
НА ОЛЕВЩИНІ ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ЗАМАХ НА ВБИВСТВО ЧОЛОВІКА
Подія сталась уранці 26 лютого в одному із сіл Олевського району. Унаслідок нетверезого з’ясування стосунків між двома чоловіками, один із них завдав своєму опонентові серйозні ушкодження голови. У тяжкому стані потерпілий госпіталізований до лікарні. Винуватець затриманий поліцією.
До Олевського відділення поліції, близько 5 ранку, надійшло повідомлення про спричинення жителю одного із сіл району тілесних ушкоджень. Медики діагностували у 28-річного жителя цього ж села серйозну відкриту черепно-мозкову травму і терміново госпіталізували його.
На місце події виїхали працівники слідчо-оперативної групи Олевського ВП ГУНП. Поліцейські з’ясували, що подія відбулась у будинку 27-річної місцевої жительки, де потерпілий і 26-річний житель Лугинського району чаркували. Попередньо, конфлікт виник на грунті ревнощів. Тож, молодший із чоловіків і завдав старшому опонентові смертельно небезпечні травми.
Слідчі кваліфікували подію як замах на умисне вбивство (ст.15, ч.1 ст.115 ККУ). Всі обставини та причини з’ясовуються у рамках розпочатого кримінального провадження.
Винуватця поліцейські затримали. Йому оголошено про підозру у вчиненні тяжкого злочину. За чинним законодавством, молодикові може загрожувати від 7 до 15 років позбавлення волі.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ СПІЙМАЛИ СІМЕЙНОГО ДЕБОШИРА П’ЯНИМ ЗА КЕРМОМ АВТО
Правопорушник звернув на себе увагу поліцейських неадекватним кермуванням «ВАЗівкою». Згодом виявилось, що нетверезий водій є господарем обійстя, куди правоохоронці якраз поспішали на виклик про сімейний дебош.
\"Хроніка24 лютого, після обіду, до Олевського відділення поліції надійшло повідомлення про чоловіка, який у п’яному стані вчинив бешкет удома й кидається з ножем на дружину. За вказаною адресою виїхали працівники сектору реагування патрульної поліції.
Дорогою поліцейські звернули увагу на «ВАЗ-21099», який рухався у попутному напрямку. Дії керманича викликали відверту підозру, а коли він зненацька виїхав і продовжив рух на зустрічній смузі, правоохоронці подали сигнал зупинки транспортного засобу.
За кермом «ВАЗівки» знаходився 57-річний місцевий житель. За зовнішніми ознаками, він знаходився у явно неадекватному стані через вжитий алкоголь. Поки поліцейські розбиралися з документами водія, до їх автівки під’їхав його син. Виявилось, що зупинений керманич і є сімейним дебоширом, до обійстя якого прямували за викликом правоохоронці. Як з’ясувалось, чоловік набідокурив удома, а, дізнавшись про поліцейських, сів у автомобіль і поїхав геть.
Нетверезий стан водія було зафіксовано на місці за допомогою спеціального технічного засобу, який засвідчив результат у 3,27 (!) проміле. Відтак відносно правопорушника були складені адміністративні протоколи за ст.122 (Перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху) та ст.130 (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) Кодексу України про адміністративні правопорушення.
«ВАЗівку» з місця її зупинки забрав син, а правопорушнику поліцейські допомогли пересісти у службовий автомобіль і доставили до місцевого відділку для подальших процесуальних заходів.
Після проведення необхідних дій зі встановлення обставин вчинення домашнього дебошу відносно чоловіка поліцейські склали ще й адміністративний протокол за ст.173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) КУпАП.
Утім, незважаючи на задокументовані правопорушення і стан сильного алкогольного сп’яніння, зухвалець голосно вихвалявся наявними у нього корисними зв’язками, які допоможуть уникнути відповідальності за вчинене. Про правопорушника також відомо, що він підробляє у райцентрі послугами приватного таксі.
Адміністративні матеріали за фактами нетверезого кермування та вчинення домашнього насильства поліцейські передали на розгляд суду, який і має визначити міру покарання, відповідно до чинного законодавства.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ДЕПУТАТ НЕ ВНІС У ДЕКЛАРАЦІЮ АВТО ВАРТІСТЮ ПОНАД 800 ТИС. ГРН.
Вкотре управлінням захисту економіки в Житомирській області виявляється правопорушення, пов’язане з корупцією. Цього разу депутат Дубрівської сільської ради Баранівського району не подав декларацію про суттєві зміни в майновому стані.
Депутат придбав та зареєстрував на себе автомобіль «Volkswagen Passat» вартістю 872275 грн.
Незважаючи на те, що вартість придбаного авто перевищувала 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня 2018 року, в порушення вимог чинного законодавства України він несвоєчасно подав повідомлення про суттєві зміни в майновому стані на офіційному веб-сайті НАЗК.
Відносно депутата Дубрівської сільської ради Баранівського району складено протокол про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.
ЗА ДОБУ ДВІ ПОЖЕЖІ СУХОСТОЮ ЗАГАСИЛИ РЯТУВАЛЬНИКИ В НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ
1 березня до Служби порятунку «101» надходили повідомлення про загоряння сухої трави в Новоград-Волинському районі. Про пожежі рятувальників сповістили очевидці.
Загоряння сухотрав’я ліквідовували у с.Стара Романівка та с.Чижівка Новоград-Волинського району. Пожежники оперативно прибували до місця виклику та гасили палаючий сухостій. Подальшого розповсюдження полум’я вони недопустили.
Попередньо встановлено, що причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ПЕРЕДАЛИ ДО СУДУ ОБВИНУВАЧЕННЯ ПРОТИ ДОМАШНЬОГО ТИРАНА
Із січня 2019 року вступив у дію закон, що доповнив, серед іншого, Кримінальний кодекс України статтею 126-1 (Домашнє насильство). Це означає, що віднині родинні тирани за фізичне, психологічне або економічне насильство можуть бути покарані аж до 2-річного ув’язнення. Упродовж трохи більше, ніж півтора місяці, поліцейські області розпочали 4 кримінальні провадження і 3 із них уже скерували до суду.
Так, 4 березня слідчі Новоград-Волинського відділу поліції направили обвинувальний акт відносно 31-річного жителя Новограда-Волинського. Чоловік постійно знущається над власною 55-річною матір’ю: виганяє з будинку, лає та конфліктує. Від постійних сварок та образ у жінки погіршився стан здоров’я. Поліцейські неодноразово фіксували факти домашнього тиранства та оформляли відносно сина адміністративні матеріали, однак своєї поведінки стосовно матері він не змінив. Тож, нині покарання за насильство йому визначатиме суд.
04141.com.ua