ОБЕРЕЖНО НА ВОДІ!

Надворі пригріло травневе сонечко, і люди потягнулись проводити своє дозвілля до води.
«Не знавши броду — не лізь у воду», — наголошує стародавнє прислів’я. Найбільш корисний відпочинок улітку — це відпочинок на воді. Відпочиваючи на воді, завжди необхідно пам’ятати про безпеку.
Вода — чудодійний засіб оздоровлення організму. Купання дає людині фізичне та моральне задоволення, допомагає позбутися стресів. Але, на жаль, для декого відпочинок біля води закінчується трагедією.
Наведемо сумну статистику: в 2007 році на водних об’єктах області загинуло 142 особи, з них — 8 дітей, в тому числі 13 мешканців нашого міста і району, в 2008 році ці цифри були такими: 95/9, 13, з них 3 людини загинули в місті і 10 чоловік в районі.
Станом на 5 травня 2009 року в області на водних об’єктах загинуло 17 осіб, з них — 2 дітей, в тому числі одна особа з нашого району, с.Кропивня. Двох громадян вдалося спасти. Так, 02.03.09 р. працівниками міської комунальної станції врятовано 32-річного мешканця міста Старічкова Андрія, а 20.04.09 р. врятовано 20-ти річного Тишківського Богдана.
Новоград-Волинське районне управління ГУ МНС України в Житомирській області звертається до мешканців та гостей міста та району з проханням дотримуватись правил безпеки при перебуванні на водоймах.
Нагадуємо, що відпочивати на воді потрібно лише у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях, не купатися біля крутих, вкритих рослинністю, берегів, не допускати у воді ігри, які пов’язані з обмеженням руху рук і ніг, ніколи не купатися в незнайомому місці, не плавати наодинці, особливо, якщо не впевнений у своїх силах, уникати води зі швидкою течією.
Після тривалого перебування на сонці не варто пірнати у воду з розбігу, бо різка зміна температури може призвести до судоми кінцівок. Найнебезпечніший ворог відпочиваючих — алкоголь. Під його впливом людина втрачає самоконтроль.
Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання задоволення від відпочинку. Необхідно звернути особливу увагу на роз’яснювальну роботу з дітьми в школі, вдома, в дитячих оздоровчих установах.
М.АНТОНЮК, зав.сектором з питань цивільного захисту