ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

За 4 місяці поточного року в районі склалася незадовільна епідситуація із захворюваності на гастроентероколіти та харчові токсикоінфекції, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року в цілому по району зросла на 32%, в т.ч. в місті — на 10,5%, в сільській місцевості — в 1,8 рази, дизентерія не реєструвалась. Серед хворих на ГЕК 64,57% — діти до 14 років, при цьому 40% із них — на першому році життя. Це свідчить про те, що сприйнятливість до кишкових інфекцій особливо висока у дітей, тому що у малят захисні сили організму ще недостатньо сформовані, гігієнічні навички недостатні, адже вони пізнають світ, пробуючи все на смак — беручи до рота іграшки, пальці, різні предмети. Серед основних причин виникнення захворювання є низький рівень санітарної культури більшості населення, порушення правил приготування, зберігання та транспортування харчових продуктів, вживання сирої питної води, яка може бути забруднена збудниками інфекційних хвороб.
Гострі кишкові інфекції мають ряд спільних ознак:

  • джерелом інфекції є хвора людина або носій патогенних мікроорганізмів;

  • зараження відбувається через рот;

  • збудники, потрапивши всередину, розмножуються в кишечнику, а далі виділяються з фекаліями або сечею в навколишнє середовище (грунт, вода) і забруднюють продукти харчування, різні предмети побуту;

  • зараження відбувається при безпосередньому контакті з хворим і оточуючими його предметами при недотриманні правил особистої гігієни, а також при вживанні забруднених збудниками кишкових інфекцій харчових продуктів і води.


Особливу небезпеку становлять харчові продукти, які довго зберігають перед вживанням і не піддають термічній обробці. На таких продуктах можуть розмножуватися мікроорганізми та виділяти свої токсини, саме вони і спричиняють захворювання. Сприятливим середовищем для розмноження збудників кишкових інфекцій є молоко і молокопродукти, м’ясо і м’ясопродукти, холодець, заливні страви, салати, креми та кондитерські вироби з кремовими начинками, ягоди, овочі, баштанні культури. Кишкові мікроби, розмножуючись, не змінюють ні зовнішнього вигляду, ні смаку, ні запаху харчових продуктів. Саме цим вони небезпечні для здоров’я людини. В літній період поширенню кишкових інфекцій сприяють мухи, розносять збудників на продукти харчування, предмети домашнього вжитку.
Ознаками хвороби є відсутність апетиту, головний біль, загальна слабкість, пізніше приєднується підвищення температури тіла, нудота, блювота, біль у животі, рідкі випорожнення, в яких можуть бути прожилки крові і слиз. Хвороба може проявлятися не відразу, а після інкубаційного періоду, тривалість якого при різних кишкових інфекціях не однакова і складає від 12 годин до 6 днів. Коли виникають подібні ознаки, потрібно негайно звернутись до лікаря і не займатись самолікуванням, тому що це може призвести до небажаних наслідків.
Щоб вберегтись від кишкових інфекцій, потрібно постійно дотримуватись правил особистої гігієни, підвищувати рівень санітарної культури, проводити заходи санітарно-гігієнічного характеру:

  • дотримуватись чистоти в жилих приміщеннях, туалетах;

  • мити руки перед приготуванням, вживанням їжі, годуванням дітей та після відвідування туалету;

  • готувати їжу малим дітям лише перед її вживанням;

  • після забруднення сосок та пустушок необхідно проводити їх знезараження кип’яченою водою;

  • продукти, що швидко псуються, зберігати на холоді;

  • готову продукцію зберігати окремо від сирих продуктів (риби, м’яса тощо);

  • молоко і молокопродукти слід вживати після термічної обробки;

  • овочі, фрукти та ягоди перед вживанням мити під проточною водою;

  • знищувати мух та місця їх виплоду;

  • при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни придатності, не купувати їх на стихійних ринках.


Г.МУЗИКА, лікар-епідеміолог