ЗМАГАННЯ ЗІ СПОРТИВНОГО ТУРИЗМУ ТА КРАЄЗНАВСТВА

ЗМАГАННЯ ЗІ СПОРТИВНОГО ТУРИЗМУ ТА КРАЄЗНАВСТВА

\"ЗМАГАННЯ21 травня, ясного сонячного дня, команди з десяти шкіл міста (крім ЗОШ №8) та вперше команда Новоград-Волинського професійного ліцею — гість змагань — з веселою піснею прибули на галявину урочища та вишикувались для урочистого відкриття змагань. Команди юних туристів разом з командирами по черзі озвучили девіз команди та речівку (І місце — ЗОШ №5), а також здали рапорт коменданту змагань Гуртовому В.Я. Право підняти прапор було надано команді — переможцю минулорічних туристичних змагань загальноосвітній школі №6.
У перший день змагань, 21 травня, проходили змагання на дистанції «Смуга перешкод» — це коротка дистанція, насичена технічними етапами (спуск по схилу спортивним способом; підйом по схилу; переправа через яр по колоді; траверс; навісна переправа; паралельні мотузки; спуск-самонаведення), що встановлені на природних або штучних перешкодах. Всі учасники успішно пройшли це випробування, а найкраще виконали завдання ЗОШ №6 — І місце, ЗОШ №2 — ІІ місце, ЗОШ №7 — ІІІ місце.
Ввечері всі юні туристи — краєзнавці взяли активну участь у конкурсній програмі, а саме: облаштування туристичного містечка (встановлення палатки, облаштування місця для вогнища та місця відпочинку) — І місце ЗОШ №9; створення туристичної мапи мікрорайону школи — І місце ЗОШ №10; еколого-краєзнавча газета — І місце ЗОШ №10; приготування туристичної юшки — І місце колегіум.
Фінальним дійством туристичного вечора було велике яскраве туристичне вогнище, біля якого проходив конкурс художньої самодіяльності (І місце — ЗНВО) та дискотека.
Вранці, 22 травня, почалися змагання на дистанції «Крос — похід», де було передбачено проходження туристами маршруту, заданого по карті, знаходження КП та виконання певного завдання з екології (зелена аптека), краєзнавства (етнографія, історичне краєзнавство) та туризму (встановлення палатки, в’язка вузлів). На даному етапі змагань переможцями стали: ЗОШ №2 — І місце, ЗОШ № 10 — ІІ місце, ЗНВО — ІІІ місце.
І загальнокомандне місце посіла команда юних туристів — краєзнавців ЗОШ №2, ІІ загальнокомандне місце посіла команда юних туристів — краєзнавців ЗОШ №6, ІІІ загальнокомандне місце посіла команда юних туристів — краєзнавців ЗОШ №3. Переможці були нагороджені грамотами управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради, а також кожна команда отримала в подарунок, на згадку про ювілейні туристичні змагання, шкіряний м’яч.
Оргкомітет змагань (голова оргкомітету О.В.Ільяхова), директор Палацу шкільної молоді О.Х.Добровольна і суддівська колегія вдячні директору професійно-технічного ліцею Паламарчуку М.Є. за співпрацю та за підтримку туристичного руху серед молоді міста, Нестеренко О. В., командиру 30-ї окремої механізованої бригади, який постійно співпрацює з Палацом шкільної молоді, підтримує та сприяє розвитку туристичного та краєзнавчого руху в місті, спонсорам — небайдужим людям, які дбають про майбутнє підростаючого покоління і прагнуть зробити світ кращим — керуючому «Приватбанком» Л.В.Деменчуку, приватним підприємцям Г.А.Ружицькому, О.К.Добровольному, Олександру Махновецькому.
Н.ЧЕЛЯДІНА, методист Палацу шкільної молоді