У найгарячішу пору не обходиться без втрат на полях

Жнива підготували для нас непрості випробування — у найгарячішу пору не обійшлося без втрат на полях. Зокрема, у Любарському районі зареєстровано одну пожежу на полях із зерновими, загальною площею 2 га. Також у цьому районі рятувальники ліквідували загоряння приватного комбайна. В Овруцькому районі маємо випадок займання стерні біля поля, що загрожувало подальшим розповсюдженням на хлібні масиви.
— У напружений час жнив до пожежі може призвести найменша необережність із вогнем у хлібних масивах: кинутий недопалок, іскри від працюючої зернозбиральної техніки, зерновий пил, намотування соломи на деталі, потрапляння її на нагріті частини техніки та спалювання сухої рослинності поруч із зерновими посівами, — розповів заступник начальника Управління ДСНС у Житомирській області із запобігання надзвичайним ситуаціям Олександр Кравець.
— Не можна забувати й про те, що приборкати пожежу на полі дуже складно. Нерідко ліквідовувати їх доводиться із залученням значних сил рятувальних підрозділів, а значить і затратами значних матеріальних засобів й людських ресурсів. Ми не застраховані від випадків пожеж у цей період, але зобов’язані зробити все можливе, аби не допустити чи вчасно, із мінімальними збитками ліквідувати загоряння.
Звертаючись до хліборобів та керівників усіх ланок, Олександр Кравець наголосив на необхідності забезпечити суворий контроль за дотриманням протипожежних вимог у місцях збирання, переробки та зберігання продукції нового врожаю. Забезпечити необхідними первинними засобами пожежогасіння всю техніку, яка залучається до жнив, та провести додаткові протипожежні інструктажі з навчанням персоналу. На період жнив необхідно організувати чергування в полях техніки, пристосованої для пожежогасіння.
Керівникам об’єктів до прибуття пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС слід забезпечити:

  • прибуття відповідальних осіб, локалізацію місця пожежі;

  • евакуацію із зони вогню людей та техніки;

  • надання в разі потреби невідкладної медичної допомоги;

  • організацію гасіння пристосованою технікою, первинними засобами пожежогасіння;

  • надходження додаткових засобів пожежогасіння, організувати підвіз води до місця пожежі;

  • чергування в місцях гасіння пожежі.


Рятувальники звертаються до керівників сільгосппідприємств та населення з проханням не використовувати відкритий вогонь та не розводити багаття в пожежонебезпечний період, заборонити спалювання стерні і поживних залишків. Не допустити пожеж у період жнив і зберегти вирощений урожай – наш спільний обов’язок.
УДСНС України в Житомирській області