Викрито півсотні фактів продажу наркотиків через віртуальну мережу

Викрито півсотні фактів продажу наркотиків через віртуальну мережу

Із початку року поліцейські Управління боротьби з наркозлочинністю та підрозділів ГУНП виявили півсотні кримінальних діянь, пов’язаних із поширенням наркотичних засобів та психотропних речовин через Інтернет-мережу. Наразі 7 особам оголошено про підозру у вчиненні цих правопорушень.
Комплекс оперативно-профілактичних заходів передбачає спільну роботу працівників територіальних підрозділів ГУНП у Житомирській області та регіональних Управлінь боротьби з наркозлочинністю і кіберполіції НПУ з викриття фактів розповсюдження наркотиків і психотропних речовин через месенджер-канали та соцмережі.
Як правило, доставка дистанційно оплачених замовлень відбувається через, так звані, «закладки» в домовлених місцях. У процесі розробки оперативники документують протиправну діяльність причетних до збуту, найчастіше — саме «кур’єрів», а тоді розкручують увесь ланцюг. Нерідко окремі із «закладчиків» виявляються організаторами Інтернет-торгівлі.
Нагадаємо, у травні цього року в Житомирі працівники Управління боротьби з наркозлочинністю ДБН, спільно зі слідчими Житомирського ВП ГУНП, викрили в одному з Інтернет-месенджерів підпільний канал, через який житомирянин здійснював торгівлю в обласному центрі психотропними речовинами та галюциногенними грибами. За вказаним фактом триває вже судовий розгляд.
У вересні оперативники затримали двох бердичівлянок після того, як одна з них забрала з місця закладки чергову партію. У пачці з-під цигарок знаходилися декілька десятків фольгованих згортків з білим порошком, ймовірно, метадоном. Наразі їм оголошено про підозру у вчиненні кримінального діяння.
Долучитися до протидії наркозлочинності у своєму місті може кожен свідомий його житель. Не так давно фахівці Харківського національного університету внутрішніх справ розробили в месенджері «Telegram» спеціальний акаунт «Стоп Наркотик», за допомогою якого користувачі самостійно можуть блокувати наркокрамниці. Приєднатися до чат-боту можливо за посиланням та безпосередньо в телеграм-каналі — @stopdrugsbot.
Поліцейські закликають жителів Житомирщини повідомляти про всі випадки рекламування чи реального функціонування каналів із продажу наркотиків у месенджерах, групах соцмереж, Інтернет-сторінках тощо. Повідомити до поліції про такі факти із наданням скріншотів, електронних адрес абощо можна на електронну скриньку: zhytomyr@antidrug.gov.ua або зателефонувати на лінію «102». Такі повідомлення будуть ретельно перевірені.
Відділ комунікації поліції Житомирської області