Із початку року поліцейські Житомирщини повернули додому понад 450 дітей

Переважну більшість неповнолітніх правоохоронці розшукали впродовж першої доби заходів. Поліцейські закликають дорослих не ігнорувати батьківські обов’язки з виховання неповнолітніх дітей і контролювати їх місцезнаходження і зайняття.
За словами керівниці підрозділу ювенальної превенції ГУНП в області Наталії Гончарук, серед розшуканих цього року діти віком від 4 років і юні особи 14-17 років. Основні причини — це потяг до подорожування, сімейні негаразди і непорозуміння з батьками або перше кохання.
— Із початку року працівники поліції встановили місце перебування 453 дітей і підлітків, 441 із них повернули додому впродовж першої доби пошуків. Слід зазначити, що заяв про зникнення дітей за 10 місяців цього року на 18% більше, ніж минулого року за такий же період. Але не через те, що діти втікають чи губляться частіше, а тому, що дорослі переважно стали більше повідомляти і звертатися за допомогою поліції, не гаючи часу на самостійні пошуки. І це правильно, оскільки оперативність отримання нами такого повідомлення дозволяє залучати до пошуків дитини серед основних і додаткові сили, у тому числі — й технічні засоби. А такий комплекс у рази підвищує шанси швидкого встановлення місця перебування розшукуваного, — розповів заступник начальника ГУНП Житомирщини Артем Лисогор.
Днями до Баранівського відділення поліції звернулася схвильована жителька райцентру. Жінка розповіла, що її 11-річний син близько 19-ї вечора пішов з домівки і зник. Його мобільник не відповідав, водночас люди бачили хлопця поблизу водойми.
Тривожне повідомлення одразу ж узялися перевіряти поліцейські груп швидкого реагування та працівники інших підрозділів Баранівського ВП ГУНП. У результаті організованого відпрацювання території міста вже за годину правоохоронці знайшли хлопчика біля однієї зі шкіл. Як виявилося, він загулявся з друзями, а повідомити батьків про своє місцезнаходження «забув».
Знайду поліцейські повернули додому, провівши з ним та дорослими членами родини профілактичну бесіду і роз’яснивши наслідки такої поведінки. Батькам наголосили на необхідності суворого контролю за місцеперебуванням дітей у період дії карантину.
Правоохоронці звертаються до всіх дорослих громадян, закликаючи відповідальніше ставитися до своїх батьківських обов’язків. Підлітковий вік — складний і для юні, і для батьків. Не залишайте дітей наодинці з їх проблемами, не критикуйте і не принижуйте їх погляди. Цікавтеся колом друзів та інтересами дітей, аби мати змогу вчасно зреагувати на тривожні ознаки в розмовах, поведінці тощо.
Будьте відповідальними! Дотримуйтесь визначених на період карантину обмежень самі і привчайте до цього малечу та підлітків. Саме від вас і вашого ставлення залежить здоров’я і безпека вашої дитини! Не забувайте про необхідні правила поведінки в особливий період і залишайтесь здорові!
У разі виникнення неприємних ситуацій, заручіться підтримкою поліції. Телефон «102» працює цілодобово.
Відділ комунікації поліції Житомирської області